Skip to content
Politică

Victorie pentru producătorii români: Iohannis a promulgat legea!

 

Victorie pentru producătorii români: Iohannis  a promulgat legea!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea produselor românești prin care hipermaketurile şi  supermaketurile sunt obligate ca 51% dintre produsele de la raft să fie româneşti, informează Antena 3

Proiectul de lege prevede: „comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare.

Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”. Proiectul este inițiat de 10 deputați liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda.

În iunie, Federația Națională Pro Agro considera că deputații au dat un vot de încredere producătorilor agricoli din România și produselor agroalimentare românești odată cu adoptarea modificărilor la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

 

1 comentariu la “Victorie pentru producătorii români: Iohannis a promulgat legea!

  1. Nu mi-au plăcut nicicând minciunile și manipulările, indiferent de unde vin. NU scrie niciunde în lege numic despre producătorii români ci despre „lanțul scurt de aprovizionare”. Acest termen poate fi interpretabil, dar orice interpretare care ar avantaja producătorii români ar fi contrară legilor europene. În interpretare europeană „lanțul scurt de aprovizionare” înseamnă de la producător la cumpărător, fără intermediari. Adică un supermarket se poate aproviziona pe lanțul scurt, fără probleme, de la un producător din Germania sau de la unul din Bulgaria. Urmează să vedem ce reguli de aplicare va emite guvernul și cum vor fi interpretați termenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *