Față de ianuarie 2022, când, potrivit sondajelor, peste 10% dintre respondenți optau pentru orientarea către Est, respectiv Rusia și China, ultimele date arată o scădere la 4%. Aceasta poate fi explicată dacă ne raportăm la contextul de atunci, spune Remus Ștefureac, invitat în studioul Puterea Știrilor.
„În ianuarie 2022, eram înainte de războiul inuman declanșat de Rusia în Ucraina. Între timp, între ianuarie 2022 și decembrie 2024, s-au întâmplat trei ani de agresiune militară cu sute de mii de morți, cu sute de mii de refugiați, inclusiv în România, cu familii dislocate, cu copii omorâți de bombardamentele armatei ruse. Toate aceste lucruri au produs efecte și au făcut mai clar, poate decât oricând, pentru români, opțiunea aceasta între Vest și Est. În același timp, asistăm la o criză energetică complicată, o criză economică însoțită de inflație, creșterea prețurilor, care au afectat comunitățile mai sărace, orașele mici, mijlocii, mediul rural”, a adăugat directorul INSCOP Research.
Toate acestea au dus la frustrări economice și sociale, care s-au tradus inclusiv într-un vot de protest, într-o revoltă a unei părți importante a electoratului. Acesta a preferat să aleagă orice altceva, chiar și un necunoscut, în detrimentul partidelor pe care le consideră vinovate pentru starea economiei, pentru nivelul de trai, a mai explicat sociologul.
„Dar explicațiile trebuie căutate în altă parte și nu în acest tip de orientare. Da, ne putem pune un mare semn de întrebare de ce lideri politici, ca domnul Georgescu, vorbesc în continuare sau rostogolesc cu nonșalanță povești cunoscute, documentate ca fiind elemente de propagandă ale Rusiei, știind că inclusiv proprii săi alegători nu doresc să se îndrepte în acea zonă”, a afirmat Remus Ștefureac.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News