Mircea Geoană, secretarul general NATO se pregătește de o campanie pentru alegerile prezidențială, susțin surse apropiate acestuia. Ce implicații va avea o asemenea decizie asupra liderilor partidelor de guvernare, cât de riscant este pentru acestea să decidă candidați separați și ce șanse are fiecare dintre cei lansați în cursa pentru prezidențiale, a vorbit sociologul Antonio Amuza, invitat în platoul Puterea Știrilor.
„S-ar putea să nu fie deloc riscant, ba dimpotrivă, să fie o oportunitate și pentru unul și pentru celălalt. Depinde în ce măsură s-au cristalizat cu adevărat deciziile acestora de a obține prezidențialele sau, mai degrabă, un mandat de premier. Așa cum arată scenariul de acum, se pune problema în ce măsură Nicolae Ciucă va fi cu adevărat candidatul PNL. Așa pare, se cristalizează lucrurile în direcția aceasta și atunci, dacă cu adevărat Nicolae Ciucă va fi candidatul PNL, acesta se va bucura automat de un sprijin destul de serios la nivelul țării. Noi am văzut după alegerile de duminică aceasta o hartă roșie. Totuși, dacă ne uităm cu atenție, marile orașe au votat PNL și atunci e foarte posibil ca în momentul în care numărăm vot cu vot, și nu județe în ansamblu, Nicolae Ciucă sau oricine ar fi în locul lui din partea PNL-ului să atragă un număr destul de generos de voturi. Totuși, noi am sondat asta, și mai multe case de sondare au monitorizat și nivelul de carismă, de notorietate a lui Nicolae Ciucă și nu-i acolo. Adică nu-i neapărat un personaj prezidențiabil, cel puțin nu e încă foarte bine constituit din punct de vedere comunicațional. Deci, aș zice că Marcel Ciolacu are o șansă și cumva e obligat în mod tradițional de Partidul Social Democrat să ocupe poziția aceasta de candidat”, a afirmat sociologul.
Mai mult, în ultima vreme, liderii partidului au făcut diferite declarații prin care arată susținerea lui Marcel Ciolacu pentru candidatura la președinție.
„L-au împins (spre această candidatură) și mai târziu, fără scrupule, probabil îi vor tăia capul, în cazui unul eventual eșec. Totuși, în același timp, modul în care Partidul Social Democrat a evoluat și strategiile lui Marcel Ciolacu, așa cum transpar ele de la distanță, parcă au îndepărtat o parte din leadershipul din planul secund al partidului. Deci distanța mare între el și marii lideri care acum sunt pe la europarlamentare s-ar putea să îi ofere un oarecare sprijin pentru a lua niște decizii mai consistente, cu riscuri ceva mai mici decât în trecut. Deci, este posibil ca Marcel Ciolacu să aleagă să fie candidat cu riscuri ceva mai mici de a fi eliminat de la funcția din vârful partidului dacă nu va obține funcția cea mai înaltă din România, iar la schimb, poate, de ce nu, să-și negocieze de data asta un mandat complet de premier, nu doar unul rupt la jumătate”, a explicat Antonio Amuza.
Legat de dificultatea de a păstra o coaliție ale cărei partide își susțin proprii candidați în lupta petnru prezidențiale, acesta este de părere că principala problemă a celor două organizații este să-și calculeze scorul politic.
„Am văzut, după alegerile locale de duminica aceasta, că se pune problema cine este de fapt marele perdant, cine este marele câștigător din acest două, dintre PNL și PSD. Totuși, e foarte greu de calculat asta. Sigur, dacă te uiți la rezultatele la alegerile pe Consiliu local ai putea cumva să înțelegi care este votul politic și în acest vot politic, cum spuneam și mai devreme, PNL-ul nu pare să coloreze mai mult de o treime din hartă. Totuși, această treime pe care o acoperă, reprezintă marile orașe emancipate, cu un număr mare de votanți care pot schimba balanța la alegerile prezidențiale. Știm că, tradițional, în România, președintele este dat mai degrabă de organizațiile de dreapta”, a subliniat sociologul Antonio Amuza.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News