VIDEO A. Câciu: Vrem să includem băncile în procesul de evaluare a proiectelor cu fonduri europene

Prezent în studioul Puterea Știrilor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Fondurilor europene, a vorbit astăzi despre măsurile pe care le iau instituțiile pentru a simplifica implementarea proiectelor europne. Una dintre problemele cu care s-au confruntat cei care voiau să acceseze fonduri, a fost lipsa de finanțare a beneficiarilor.

În acest sens, spune minstrul, „vrem să introducem sistemul bancar în partea de evaluare a proiectelor. Băncile vor face acest screening al companiei care vine să depună un proiect. Da, este fezabil din perspectivă financiară, firma are indicatorii, poate primi un credit și momentul în care s-a închis acest proces de evaluare și proiectul a fost selectat, finanțarea vine de la bancă. Banca finanțează acest proiect, asigură trageri succesive în funcție de lucrări sau de implementare a proiectului și când se vine cu partea de documente justificative, acestea se depun la minister, care le validează și livrează banii băncii.”

În acest caz, subliniază Adrian Câciu, banca va devein un partener. Vom avea un parteneriat între sistemul bancar și stat.

O altă măsură pe care o are în vedere ministerul este scurtarea perioaei de evaluare la șase luni. Au fost cazuri cand între evaluare și mometul în care ar trebui să înceapă proiectul au trecut și doi ani de zile, timp în care se pot schimba indicatorii companiei, apar o serie de crize, distorsiuni în mediul economic. Or, o data ce a fost evaluat de bancă, aceasta va primi o garanție de la stat, tot acest parcurs se va scurta.

„Am avut primele întâlniri, și (…) o să trebuiască să avem o discuție și cu Banca Națională, și cu Parlamentul, pentru că vreau să leciferăm acest lucru, adică nu va fi doar un protocol de colaborare. Ordonanță de urgență sau lege, va fi un angajament pe care ni-l asumăm împreună, dacă vrem să ni-l asumăm. Eu cred că la câți bani sunt în joc la acest moment din perspectiva fondurilor europene și încă o dată, dacă adun doar proiectele depuse și cu cea de la BNR, sunt 60 de miliarde de euro deja în casă, ca să spun așa, adică pe care putem să ne bazăm, dar mai avem încă 25 de miliarde de euro din coeziune, plus fondurile din agricultură, plus alte fonduri. Avem fondul de modernizare 12 miliarde de euro, o să fim beneficiari ai Fondului pentru crlimă, unde avem 6 miliarde de euro. Sumele sunt mari.”

În ce privește dobânzile mari pe care le avem în acest moment, Adrian Câciu spune că și acesta va fi un subiect inclus în măsurile propuse. Cu alte cuvinte, va fi stabilit un regim de finanțare care să poată fi sustenabil pentru beneficiar.

„Când ai inflație, există un risc, o incertitudine, de aceea crește costul de finanțare. Dar dacă eu îți asigur un cost, (…) adică ești sigur că acel capital ți se va rambursa cu o rată de câștig foarte concretă, nu ai de ce să mai ai această incertitudine. De asemenea, explică ministrul, sunt comisioane de administrare, trebuie să discutăm, sunt elemente pe care nu vrem să le punem în sarcina beneficiarului.”

Referitor la susținerea de care se bucură aceste propuneri în coalițai de guvernare, specialistul spune că acest gen de proiecte cu finanțare europeană trebuie să fie transpartinice, chiar dacă  că a fost semnat de un ministru azi,  acesta ar trebui să poată să fie continuat mâine de altcineva.

„De aceea trebuie avută această discuție și reglementate lucrurile. Pentru că dacă lași lucrurile la nivel voluntar, e posibil să te trezești cu surprize. (…) Dacă suntem parteneri corecți, nu are de ce să ne fie teamă să avem o reglementare de genul acesta. Alte țări, să știți că fac. Polonia face acest sistem, Franța, Germania, la Olanda au sistemul acesta. Bine, ei sunt regionalizați. E o diferență mare că noi discutăm la nivel central, guvernamental. Suntem ultima țară neregionalizată din perspectiva fondurilor europene. Ceilalți sunt regionalizați și e mult mai ușor de negociat din perspectiva acestor tipuri de finanțări”.

În ce privește discuții cu prim ministrul Ciolacu referitoare la aceste măsuri, Adrian Câciu spune că acestea au avut loc încă de când urma să preia mandatul.

„Am și spus: avem un proiect pilot în PNRR, haideți să vedem cum funcționează, să vedem răspunsul sistemului bancar în mod real, care funcționează… Avem un proiect pe digitalizarea IMM-urilor, unde sistemul bancar este parte, și acum, având și rezultatele din acest proiect, ne putem duce și îl putem extinde. Am avut discuții și cu președintele Asociației Române a Băncilor”, a subliniat Adrian Câciu, prezent în emisiunea Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: