Decizii în ședința de Guvern: schimbările care îi afectează pe toții românii

Sursa foto: Pinterest

Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern în care se dezbate primul pachet de măsuri de reducere a deficitului că îşi propun ca după şedinţa de guvern să depună proiectul la Parlament, iar cel mai târziu marţi, data şedinţei ECOFIN, să se intre pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor.

”Ne propunem ca după şedinţa de guvern să depunem acest proiect la Parlament, iar cel mai târziu marţi, data şedinţei ECOFIN, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor şi analizarea acestora în şedinţa de guvern care se va organiza la începutul săptămânii viitoare”, a spus premierul, la începutul şedinţei.

Propunerile Blocului Național Sindical (BNS) privind măsurile fiscale, sub o variantă structurată: 

TVA și fiscalitate generală:

  • Fără majorarea TVA sau, cel mult, o creștere de 1 punct procentual.

  • Aplicarea cotei reduse de TVA și pentru facturile de energie electrică și gaze pentru populație.

  • Trecerea HORECA, a locuințelor și a îngrășămintelor la cota standard de TVA începând cu 1 ianuarie 2026.

Cheltuieli publice și protecție socială:

  • Creșterile salariale din sectorul public de sănătate să fie acoperite transparent din bugetul de stat.

  • CASS pentru șomeri și beneficiarii de venit minim garantat să fie acoperită de instituțiile plătitoare, având în vedere excedentul fondului de șomaj.

Combaterea evaziunii și a muncii nedeclarate:

  • Introducerea unor controale extinse în sectoarele cu evaziune fiscală și muncă la negru.

  • Elaborarea procedurii prin care să poată fi sistată activitatea angajatorilor ce folosesc muncă la negru, conform Codului Muncii (procedură lipsă din 2017).

Reglementări privind piața muncii:

  • Definirea clară a muncii dependente și aplicarea unui tratament fiscal unitar, indiferent de forma venitului.

  • Combaterea practicii prin care se plătesc contribuții doar pentru salariul minim, restul fiind plătit prin alte forme (ex: drepturi de autor).

  • Reducerea fiscalității pe muncă și reechilibrarea sarcinii fiscale între angajat și angajator.

  • Înființarea unui grup de lucru pentru analiza fiscalității muncii și a efectelor unor măsuri din trecut (ex: capcana salariilor mici generate de deductibilitatea de 300 lei pentru salariul minim).

  • Reglementarea muncii pe platforme digitale și fiscalizarea corectă a acesteia.

Resurse naturale și redevențe:

  • Revizuirea sistemului de redevențe pentru exploatarea resurselor naturale concesionate, cu focus pe cei care întârzie exploatarea.

Reducerea cheltuielilor excesive:

  • Limitarea veniturilor exagerate fără criterii de performanță (manageri de regii autonome, CA-uri, Curtea Constituțională, pensii speciale).

  • Impozitarea multinaționalelor pe profit cu cote similare celor din UE și interzicerea externalizării profiturilor către firme-mamă.

  • Verificarea firmelor care nu depun bilanțuri (în prezent, doar 1,6 milioane din 2 milioane de firme au bilanțuri depuse).

  • Reducerea indemnizațiilor uriașe din Consiliile de Administrație (ex.: EXIM BANK).

Echitate în efortul de reducere a deficitului bugetar:

  • Extinderea măsurilor și asupra altor categorii (parlamentari, judecători, magistrați, armată, poliție etc.).

 Achiziții publice:

  • Modificarea legislației pentru a interzice subcontractarea activităților de bază din contractele publice, astfel încât lucrările să nu mai fie câștigate de firme care le cedează apoi altor entități ce folosesc muncă la negru.

Personalul implicat în fonduri europene:

  • Menținerea majorărilor salariale și a stimulentelor pentru personalul din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), implicat în gestionarea fondurilor europene.

Aviz negativ pentru primul pachet de măsuri fiscale

Consiliul Economic și Social (CES) a emis, vineri, un aviz negativ pentru primul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul Bolojan. Deși avizul CES este obligatoriu, el are doar caracter consultativ, astfel că Executivul poate adopta actul normativ fără a-l respecta.

Printre măsurile care vor face parte din acest proiect se numără reașezarea TVA pe două praguri, cota generală la 21% și o cotă redusă de 11% (medicamente, alimente, HoReCa), creșterea impozitelor pe dividente de la 10% la 16%, creșterea accizelor la alcool, tutun, combustibil cu 10%, înghețarea majorării pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026, pensionarii care iau pensie peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate, taxă pe profiturile băncilor și suprataxării câștigurilor din jocuri de noroc.

Toate măsurile anunțate vor intra în vigoare de la 1 august 2025, cu excepția creșterii impozitelor pe dividende care se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: