Skip to content
Europa

VIDEO A treia noapte de violențe în Olanda: Proteste în cel puțin 20 de orașe, distrugeri și peste 150 de arestări

nytimes.com
" "

Au fost din nou manifestații violente în Olanda, unde sute de oameni au protestat față de interdicția de circulație în timpul nopții. Manifestanții, majoritatea adolescenți și tineri până în 30 de ani, au ieșit în stradă în cel puțin 20 de orașe. Poliția a arestat peste 150 de protestatari.

Tinerii au aruncat cu pietre și sticle în forțele de ordine, au spart vitrinele magazinelor și au incendiat baricade, în timp ce poliția a ripostat cu tunuri cu apă.

" "
" "

Sute de protestatari au fost arestați după ce au făcut focuri pe străzi, au bombardat poliția cu pietre din pavaj și într-un orășel au spart geamurile spitalului.

Premierul olandez Mark Rutte a condamnat „violenţa criminală” din cursul primelor proteste, care au avut loc duminică, estimând că sunt „cele mai grave violenţe din ultimii 40 de ani”.

„Aceasta nu are nimic de-a face cu lupta pentru libertate. Nu luăm aceste măsuri pentru a ne distra. Facem acest lucru pentru că luptăm împotriva virusului şi că, deocamdată, virusul este cel care ne răpeşte libertatea”, a adăugat prim-ministrul, estimând că „99%” dintre olandezi sprijină restricţiile.

Protestatarii din Eindhoven au făcut baricade din biciclete în flăcări.

Olanda a introdus sâmbătă primele restricţii de circulaţie pe timpul nopţii după cel de-Al Doilea Război Mondial. Este interzisă părăsirea locuinţei între orele 21:00 şi 04:30, măsura fiind în vigoare cel puţin până la 9 februarie. Orice contravenient trebuie să plătească o amendă de 95 de euro.

Prim-ministrul a spus miercuri că decizia de a introduce interdicţia de circulaţie a fost motivată de răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului.

Un centru de testare COVID a fost incendiat de câțiva tineri din orășelul Urk.

La începutul pandemiei, guvernul s-a împotrivit măsurilor de carantină, declarând că olandezii sunt oameni civilizați, care respectă regulile și nu trebuie să fie tratați ca niște copii.

De atunci s-au înregistrat aproape un milion de cazuri și peste 13.000 de olandezi au murit cu COVID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *