VIDEO Aderarea R.Moldova la UE. Ambasadorul Victor Chirilă: suntem în căutare de experți

sursa: Facebook

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a vorbit în cadrul emisiunii Puterea Știrilor despre relațiile diplomatice și cooperarea cu Serbia și Muntenegru. Chirilă spune că deși cooperarea economică cu Serbia și Muntenegru nu este la fel de intensă ca cea cu România, relațiile politice sunt deosebite de valoroase pentru Republica Moldova în contextul procesului de integrare europeană.

„Nu putem să ne lăudăm cu același dinamism al relațiilor economice precum îl avem cu România. Este și de înțeles acest lucru, dar avem un dialog politic foarte bun la toate nivelele, în special la nivelul miniștrilor afacerilor externe, care se întâlnesc în diferite formate, cu cei din Serbia, din Belgrad și cu cei de la Muntenegru. Chiar ieri am avut o întâlnire cu însărcinatul cu afaceri al Muntenegrului și am discutat despre următorii pași care îi vom întreprinde pe parcursul lunii septembrie, astfel încât să dinamizăm dialogul diplomatic, dar și să atragem expertiza și experții din Muntenegru specializați în negocierile cu Uniunea Europeană la Chișinău, ca să beneficiem și noi de expertiza lor și de sfaturile lor.

Urmează, sperăm foarte mult, în ianuarie, în baza unui raport de evaluare a Comisiei Europene, să începem negocierile propriu-zise asupra primelor capitole. De aceea, acum suntem în căutare de experți pe domenii concrete, cum ar fi statistica, de exemplu. Am apelat la Guvernul României și la Institutul Național de Statistică să ne trimită la Ghișinău patru, cinci experți care să ne ajute cu screeningul la acest capitol, să îmbunătățim colectarea de date necesare pentru procesul de screening și pentru viitoarele negocieri”, a declarat Victor Chirilă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: