VIDEO Aderarea României la OCDE. Ce paşi mai trebuie să facem

Sursa foto: Facebook

La jumătatea anului 2026, România va intra în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, spune Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, care coordonează procesul aderării. Este un efort nu numai al întregului guvern ci și a numeroase agenții, autorități locale, pentru că sunt foarte multe standarde și instrumente legale, cele mai multe în domeniul mediului, la care România va trebui să se alinieze.

„Asta înseamnă inclusiv creșterea capacității Gărzii de Mediu, a Gărzii Forestiere. Sunt procese pe care le-am demarat și care vor aduce aceste instituții la cele mai înalte standarde. Bineînțeles, nu vom putea vorbi despre perfecțiune, însă lucrurile se îmbunătățesc, merg în direcția care trebuie. Atât aderarea la OCDE, cât și investițiile care se fac în prezent, vor contribui la o performanță mai bună a acestor instituții de control”, a afirmat Sorin Banciu, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

În ce privește problemele cele mai dificile pe care le avem de rezolvat între timp, acesta menționează managementul deșeurilor, care ține și de educație și de comportamente individuale.

O altă provocare o reprezintă închiderea depozitelor de deșeuri abandonate fie de UAT-uri, fie de companii. De asemenea, poluarea aerului va fi o problemă din ce în ce mai acută, inclusiv în București.

„Cred că la București e nevoie de acest plan integrat, unde nu mai discutăm despre minister sau Garda de Mediu, care și-a făcut treaba, a amendat Primăria pentru că nu și-a respectat angajamentele de a elabora acest plan și a venit cu măsuri de reducere a poluării aerului. Management-ul forestier va trebui să fie transparentizat pentru ca oamenii să înțeleagă că pădurile sunt gospodărite sustenabil și că ceea ce văd de multe ori în presa internațională sau ceea ce spun anumiți oameni co-interesați sunt cazuri izolate și nu este un fenomen care să ne lase fără păduri, în niciun caz. Și asta se va întâmpla cu siguranță în anii următori, când oricine va putea avea acces la informații din satelit, adică la date obiective, nu interpretări personale ale unora și ale altora”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Mediului.

Acesta a enumerat în continuare și problema managementului apei uzate.

„Comunitățile noastre se dezvoltă într-un ritm foarte alert și de multe ori sistemele de canalizare și de apă potabilă nu fac față. Toate acestea sunt provocări la care instituțiile vor trebui să răspundă, pentru că numai așa putem să creștem încrederea în  ele. Nu este un efort doar al unei administrații prezidențiale sau al unui candidat, este un efort al întregii societăți. Și la Ministerul Mediului, se știe, se cunosc aceste probleme, nu au fost ascunse niciodată. Am încercat pe cât posibil să îmbunătățim situația și cred că rezultatele din ultimii 4 ani pot spune asta, dacă privim cu obiectivitate la ce s-a întâmplat”, a subliniat Sorin Banciu.

Legat de bugetul de anul viitor, comparativ cu 2024, acesta spune că Ministerul Mediului, spre deosebire de altele, are acces la o sursă de finanțare diferită, respectiv Administrația Fondului de Mediu, care-i permite o oarecare independență față de bugetul de stat.

„Cred că Administrația Fondului de Mediu va trebui să deschidă un ordin de finanțare, să-și crească capacitatea de a evalua proiectele pe care primăriile, companiile sau persoanele fizice le depun, pentru că mai este mult de îmbunătățit și acolo. Din fericire, din perspectiva legislației europene, fondurile publice, în specia cele europene, vin să sprijine această tranziție verde. Va trebui să ne uităm mai mult la competitivitate, pentru că toate aceste standarde de mediu europene creează deja dificultăți companiilor românești. Și aici este un aspect la care viitorul guvern va trebui să se uite cu mare atenție, să nu împovărăm excesiv companiile românești care să aleagă să plece în altă parte și să pierdem locuri de muncă”, a mai afirmat secretarul de stat.

Este important ca tranziția verde să fie și sustenabilă, aceasta poate aduce oportunități, tehnologii noi și locuri de muncă noi în România. România are resurse energetice, prin urmare trebuie să promovăm acele industrii ale viitorului, întrucât nu ne putem întoarce la uzinele de pe vremea comunismului, care consumau multă energie și care n-ar fi făcut față într-o economie liberă, a mai spus Sorin Banciu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: