VIDEO Administrație Nicușor Dan: n-a consolidat seismic decât o clădire din 850

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, n-a reușit în 4 ani de mandat să consolideze decât o clădire, din 850 de clădiri încadrate la clasa I și II de risc seismic câte sunt în București.

Cetățenii se întreabă cum de într-un București care are 390 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și 460 de clădiri în clasa II de risc seismic, există o singură adresă cu risc seismic, Spătarului 21, consolidată în ultimii trei ani. Spătarului 21 era aproape gata încă din 2020.

În plus, numărul clădirilor în risc real e mai mare. Deoarece majoritatea clădirilor nu sunt expertizate și nu știm dacă au sau nu risc seismic.

În acest context, invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, acuză edilul de „o mare inconștiență și iresponsabilitate” și anunță măsurile care trebuie luate urgent.

„Sunt 850 de clădiri cu risc seismic major în București. Trebuie să trecem la treabă și trebuie să consolidăm aceste clădiri. În mandatul Gabriela Firea s-au consolidat 10, dacă țin bine minte, pe mandatul lui Nicușor Dan s-a consolidat una și aceea era aproape gata în 2020. Deci în 4 ani de zile, actualul primar a reușit performanța de a finaliza o bucată de clădire, să-i spunem cu risc seismic, în condițiile în care, repet, există 850. Faceți un calcul. În următorul mileniu, cu siguranță vom ajunge să avem în București clădiri sigure.

Este o mare inconștiență, o iresponsabilitate a Primăriei Generale să nu fi făcut nimic ani de zile. Încă o dată: există precedent, există câteva clădiri reabilitate, trebuie doar crescut ritmul. Acolo unde există proprietari care au posibilități, îi încurajăm prin măsuri și punitive, creșterea taxelor și impozitelor locale în colaborare cu sectoarele pentru cei care nu intervin, și acces la împrumuturi extrem de avantajoase pe 30 de ani, Primăria se poată implica – este modelul Oradea, unde chiar nu au bani să facă asta, trebuie găsite alte soluții, relocați temporar. Primăria are o infrastructură și la Piața Națiunilor Unite, există precedent, încă o dată vă spun, deci se pot face lucruri. Trebuie să ai disponibilitate și să-ți pese de oameni, că dacă-ți pasă de bucureșteni faci lucruri, dacă nu-ți pasă te încui în birou, rezolvi subiecte la matematică, mai vii cu o replică inteligentă de tipul <<Matematică, nu usturoi>>, și cam atât. Te aștepți să câștigi alegerile pe anti-vot”, a declarat Sebastian Burduja, la Puterea Știrilor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: