VIDEO Adrian Câciu: Avem proiecte contractate de 15 miliarde de euro și altele depuse, în valoare de 52 de miliarde

Adrian Câciu, invitat Puterea Știrilor 18.07

Valoarea proiectelor europene contractate se ridică la 15 miliarde de euro în 2024. Spre comparație, în 2016, valoarea acestora ajungea la 1,5 miliarde de euro. Experiența, maturitatea administrativă și cea politică sunt explicația acestei diferențe uriașe, a afirmat Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene pentru PS News.

„Ceea ce se înâmplă astăzi este ceva normal. Așa trebuia să arate absorbția, contractarea de fonduri europene și în urmă cu 6 ani, cu 8 ani, cu 10 ani. Pentru că întotdeauna ne-am întrebat de ce ne dezvoltăm mai încet decât alții. Ori am crezut că suntem mai deștepți decât alții și am inventat apa caldă, ori politicienii au avut dorința de a nu lăsa nimic în urma lor. Practic, fiecare când a venit, a distrus ce a făcut cel dinaintea lui, n-a continuat nici măcar ceea ce era bun.  Oricum, s-au schimbat lucrurile. Eu văd lucrurile în schimbare în clasa politică și sper să se continue. Nu vorbesc doar despre stabilitatea pe post a miniștrilor, pentru că miniștrii până la urmă trebuie să dea randament. Nu trebuie neapărat să facem o cutumă, trebuie să stea 4 ani. Dacă nu face nimic, să nu stea nicio lună. Ca principiu oamenii numiți în funcții trebuie să-și facă treaba din a doua zi de când sunt numiți, pentru că țara trebuie să fie condusă fără oprire. Nu poți să te duci să înveți la locul de muncă”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Acesta a adăugat faptul că multă vreme, la noi, a existat o dezbinare și un model de guvernare păgubos, potrivit căruia politicienii au evitat să „crească” și să pregătească specialiști care să le poată lua locul.

„Cred că s-a intrat în altă zonă. Sau sper, cel puțin văd eu văd în partidul din care fac parte că lucrurile au intrat într-o altă zonă, se construiește în echipă, se discută toate lucrurile, nu mai există acele lupte fratricide. (…) Și cred că nu e vorba numai de Partidul Social Democrat, am văzut și în alte zone că începe să se construiască, să se închege un alt tip de clasă politică. Trebuie să înțelegem un lucru: nu mai merge să spui povești oamenilor. (…) Oamenii așteaptă rezultate”, a arătat în continuare Adrian Câciu.

Revenind la rezultatul României în ce privește accesarea programelor cu fonduri europene, acesta explică faptul că și dorința de dezvoltare a crescut între timp.  Expertiza consultanților, chiar experiența acumulată de cei care au beneficiat de fonduri europene sau de investiții publice din fonduri locale sau centrale, au dus la dorința de investi și mai mult.

„Vreau să mai punctez un lucru: să știți că puteam să fim în aceeași situație ca în 2016. Anul trecut, în iunie, aveam zero contracte, zero apeluri, zero proiecte depuse, deci puteam foarte bine să vin la dumneavoastră să mă laud. Dar aici nu e vorba de persoane, aici e vorba de modul în care mișcăm lucrurile ca manageri, în sistemele pe care le coordonăm, mă rog, temporar, pentru că nu suntem ca angajați pe perioadă nedeterminată și nici eroi, pentru că nu se face nimic fără echipă. În spatele acestor rezultate se află guvernul, cei care au luat o serie de măsuri ca să creștem pe de o parte absorbția, și mai ales accesul la fonduri europene și simplificarea procedurilor. Este un proces încă în derulare, pentru că, vedeți, avem 15 miliarde contractate, dar sunt proiecte de 52 de miliarde de euro depuse, cu mult peste anvelopa alocată României. Ceea ce îmi doresc este să contractăm cât mai mult din acești bani. În acest an, la finalul lunii septebrie, cred că o să avem 25 de miliarde contractate, sper să depășim 30 sau 40 de miliarde la final de an. Inițial am crezut că vom face doar 20. Ăsta era obiectivul pe care l-am asumat în fața premierului, că vom avea contracte de 20 de miliarde. Dar la cum merg lucrurile, putem să ajungem mult mai sus. Cu cât contractăm mai repede, cu atât se implementează mai repede proiecte”, a subliniat Adrian Câciu, prezent în studioul Puterea Știrilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: