Prezent în studioul Puterea Știrilor, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu a afirmat că „cele mai bune măsuri în sprijinul oamenilor au fost, în 2022, plafonarea prețului la energie, iar în 2023 cea privind adaosul comercial la produsele de bază. Această măsură ar trebui să continue și în 2024.”
În ce privește distorsiunile de pe piața de alimente, acestea se vor menține în 2024, și nu doar la noi, spune ministrul.
„Vedeți ce se întâmplă în Marea Roșie, care este partea de intrare a materiilor prime în Europa și orice distorsiune se întâmplă acolo înseamnă o distorsiune pe pe tot lanțul alimentar sau de alt tip din Europa. Noi, întotdeauna discutăm despre România: deficite, datorie publică… Vă dau un exemplu de context recesionist la nivel planetar: Statele Unite, de aproape un an de zile nu reușesc să aibă un buget anual. Acum o săptămână au aprobat un buget de criză de 2 săptămâni, după care vor veni din nou să aprobe un buget de criză. Asta înseamnă să ai instabilitate”, a explicat Adrian Câciu.
În ce privește opinia potrivit căreia măsurile de până acum, respectiv cea privind prețul la energie electrică și cea referitoare la adaosul comercial la produsele de bază vor fi menținute anul acesta doar pentru că urmează alegeri, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a afirmat:
„Întotdeauna că am auzit multe voci despre faptul că într-un an electoral se dau pomeni. (…) De câte ori a fost PSD la guvernare? N-a contat că este an electoral sau nu este an electoral. A avut o problemă societatea, PSD a venit s-o rezolve, că a fost an electoral sau nu. În 2023 a fost an electoral? Nu, dar s-au luat măsuri. La fel, în 2022. (…) Prin urmare, intervenția pe piețele distorsionate se va întâmpla atâta timp cât este necesar pentru ca puterea de cumpărare să nu fie erodată în mod artificial pentru că despre asta discutăm. Despre specula unor zone”, a afirmat Adrian Câciu, prezent în studioul Puterea Știrilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News