România a ajuns pe locul doi în Uniunea Europeană la absorbția fondurilor europene, rata fiind de 95%, arată ultimele date oficiale. Ce domenii au atras cei mai mulți bani și care sunt măsurile luate de minister pentru a păstra această rată, ama flat de la Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prezent astzi în studioul Puterea Știrilor.
„În realitate, a spus ministrul, pentru că totul este foarte dinamic, rata a ajuns la 96% absorbție, însă astăzi, când vorbim, ne aflăm din nou pe locul patru, întrucât Italia și Spania au depus anumite tranșe.”
Dar, subliniază acesta, la momentul anunțului, România se afla pe locul al doilea, lucru important, întrucât mereu eram pe ultimele poziții.
„A fost și o chestiune de mândrie, nu una personală neapărat. (…) Noi am fost întotdeauna oaia neagră a Europei. Suntem codași la absorbția fondurilor europene, la digitalizare, la implementarea proiectelor. Pierdem bani eurpeni și am pierdut și în exercițiile anterioare. A fost pentru prima dată cand am ajuns într-adevăr în top, pe locul doi. Suntem în continuare în top, pe locul patru, dar suntem acolo între între cei mari, și avem acest grad de absorbți.e Efectiv, cu ce avem trimis la Comisie ne închidem în 100% pentru că am trimis deja declarațiile de cheltuieli aferente proiectelor sau plăților care s-au făcut până la 31 decembrie, când se vor întoarce și acei bani în România. O să fim la 100%, lucrurile s-au schimbat cu o viteză extraordinară. De anul trecut, au intrat în România 13,7 miliarde de euro din fonduri europene. Nu s-a întâmplat niciodată. Pe ultima parte a anului, într-adevăr a crescut absorbția cu 20 de puncte procentuale. A fost într-adevăr un efort al tuturor, mai ales al colegilor din din minister, dar și al beneficiarilor, să depună cererile”, a firmat ministrul.
În ce privește domeniul care a atras cei mai mulți bani, acesta a menționat Transporturile, în primul rând, cu o alocare de 5,4 miliarde de euro. Podul de la Brăila, porțiunea de autostradă de la Pitești spre Râmnicu Vâlcea și în continuare cea spre Sibiu sunt două dintre exemplele de proiecte importante, așteptate de toată lumea. Un alt exemplu, spune ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este cel al IMM-urilor cu programele Infrastructură Mare și Competitivitate.
„Din punctul meu de vedere, acest acest program POIM… a și avut o alocare foarte mare, 9 miliarde de euro și la acest moment suntem la 100%. Practic, aici este inclus și programul de transport, adică și partea de alocare de transport, partea de apă-canal, unde avem 2,5 miliarde de euro investite… E adevărat, sunt multe proiecte care acum vin etapizate, s-a făcut prima parte a proiectului și urmează o nouă finanțare din cadrul financiar 2021-2027, dar s-a lucrat”, explică invitatul Marinelei Angehluș.
Acesta amintește și faptul că pandemia a întârziat anumite proiecte, dar și că unele contracte au fost amânate, astfel încât unele dintre acestea au fost realizate la cinci ani după începerea exercițiului financiar. (…) De aceea, spune Adrian Câciu, specialiștii din minister încearcă să preîntâmpine acest gen de situații.
„Facem un mare pas cu colegii mei din din minister, unde noi avem deja pe noul cadru financiar 24 de miliarde de euro depuse proiecte. Eu vreau ca acele proiecte să fie încheiate în 2024, 2025 cel târziu, pentru că nu știi ce te așteaptă. Dacă celor din 2018 le-ar fi spus cineva: vedeți că din 2020 o să aveți cel puțin trei sau patru crize… Nu poți să să faci totul ca și cum ar fi pace. !, a adăugat ministrul, prezent în studioul Puterea Știrilor.
Vorbind despre crize, acesta a amintit perioada în care constructorii nu au putut lucra, apoi creșterea prețurilor, mai ales la energie, inflația mare.
„În 2022, am realizat câteva acte normative ca să putem să prindem în contractele pe fonduri europene și diferența de prețuri la materiale de construcție, pentru că altfel se opreau toate proiectele. Am avut negocieri cu Comisia Europeană. Atunci era dl. Boloș la Fonduri Europene, Eu eram la finanțe, fiecare pe partea lui, astfel încât comisia să înțeleagă că avem nevoie de aceste ajustări și am ajuns să avem rezultatul acesta. Dar pe viitor lecțiile bune trebuie păstrate, lecțiile mai puțin bune, la fel, pentru a nu repeta greșelile” , a mai afirmat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News