VIDEO Adrian Negrescu, analist financiar: La noi, au început să crească salariile la șase luni, din pixul guvernului

 

Marcel Ciolacu a anunțat că, de la 1 iulie, salariul minim va crește. De cealaltă parte, Nicolae Ciucă spune că decizia nu este una a coaliției, și că nu a fost discutată. Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat ce impact va avea asupra economiei această majorare aplicată la jumătatea anului.

„Gândiți-vă că, practic, statul le impune firmelor din România să crească salariile cu minim 200 lei net. Dar pe lângă cei 200-240 lei net cât vor trebui să plătească angajaților, mai trebuie să plătească încă 40 și ceva % costuri salariale în plus către statul român. Asta înseamnă că statul va fi principalul câștigător din toată această ecuație, pentru că va aduna mai mulți bani la buget, bani de care are nevoie ca de aer ca să plătească salariile bugetarilor, pensiile, ce mai are de plătit, spunea domnul Ciucă, undeva la nivel de 6 miliarde de lei, eu cred că e mai mult raportat la nivelul anului 2024. Pe de altă parte, vor crește amenzile. Atenție, toate sunt percepute în funcție de salariul minim. Și în al treilea rând, vor avea de câștigat bugetarii, care sunt plătiți în funcție de salariul minim. Cu cât crește salariul minim, cu atât le crește și lor salariul. Pe lângă acea majorare de salariu de 10% pe care le-o promite premierul Ciolacu. Deci, pe lângă toate acestea, firmele vor avea de pierdut pentru că vor trebui să plătească, să caute surse de finanțare în bugetele lor pentru niște creșteri salariale pe care nimeni nu le-a luat în calcul la începutul anului. Ni s-a spus la începutul anului că a crescut salariul minim la 1 ianuarie și gata, mai discutăm în 2025, dar că iată că la noi în țară au ajuns să crească salariile o dată la șase luni din pixul Guvernului”, a afirmat analistul financiar.

Acesta a arătat că este aberant din punct de vedere al predictibilității financiare. Creșterea salarială se va traduce într-un puseu de inflație, ceea ce înseamnă că multe dintre firme vor trece majorarea în prețurile produselor și serviciilor pe care le vând. Cu alte cuvinte, vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru alimente, la cumpărături.

„Gândiți-vă la un alt efect negativ, pentru că într-o companie, mai ales în companiile mici, acolo unde și așa antreprenorii se chinuie să plătească salariul ăla minim decis de Guvern din pixul politicienilor vor avea de ales. Ori vor ține toată forța de muncă, ori vor tăia din beneficiile angajaților, tot felul de lucruri pe care le mai dădeau patronii angajaților în speranța de a-i ține la locul de muncă. Sau s-ar putea să asistăm și la disponibilizări, la tăierea orelor suplimentare”, a adăugat Adrian Negrescu.

Cu alte cuvinte, ce dă cu o mână, statul ia cu două sau chiar cu trei mâini.

„Să nu uităm că toate pomenile astea, că nu le putem spune altfel, se vor traduce în creșteri de taxe semnificative de anul viitor. E un fel de scamatorie financiară pe care statul ne-o aplică. Un fel de alba-neagra cu is economic, financiar din care noi nu avem decât de pierdut, în niciun caz de câștigat, din din joaca asta de-a politicile fiscale”, a încheiat Analistul finanicar Adrian Negrescu, contactat prin telefon în emisiunea Puterea Știrilor.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: