VIDEO Adrian Țuțuianu: Uniunea Europeană nu are capacitatea de a se apăra fără sprijinul NATO

Adrian Țuțuianu, invitat Puterea Știtilor 21.01

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă nu va schimba semnificativ relațiile dintre Statele Unite ale Americii și România, este de părere senatorul PSD Adrian Țuțuianu, invitat în ediția din 21 ianuarie a emisiunii Puterea Știrilor.

„Eu cred că liniile fundamentale ale politicii externe americane nu se schimbă. E de așteptat să existe o preocupare sporită din partea administrației Trump pentru relațiile cu China, pentru că este un factor de putere globală care a crescut foarte mult. De la Kissinger încoace, doctrina Statelor Unite a urmărit tocmai să nu se întâmple ce s-a întâmplat, respectiv apropierea Chinei de Rusia”, a afirmat senatorul PSD.

Un lucru care poate fi îngrijorător este direcția relațiilor viitoare dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, respectiv în ce măsură aspectele economice vor genera dispute.

„Sunt două puteri economice, Uniunea Europeană și Statele Unite, pe de altă parte. Este important de văzut în ce măsură Donald Trump va încerca să obțină anumite avantaje din în relația aceasta economică reciprocă. După cum este de așteptat să există dispute legate de dorința lui Donald Trump de a desprinde Groenlanda de Regatul Danemarcei și eventual de a lipi acest teritoriu Statelor Unite. E greu de spus, dacă ne uităm la ce a publicat presa în ultimul timp”, a explicat Adrian Țuțuianu.

De altfel, a amintit acesta, și în Groenlanda sunt discuții pe această temă, mulți dintre localnici fiind de părere că ar fi mai bine să se alăture Statelor Unite decât de a rămâne într-o formă de autonomie în cadrul Regatului Danez.

„Sunt lucruri care pot genera crize la nivel mondial, după cum trebuie să avem în vedere și declarațiile primului ministru francez și ale președintelui Macron. Ambii au spus că este nevoie de o creștere a cheltuielilor de apărare ale statelor membre, dar și de orientarea spre achiziția de armament de toate tipurile în interiorul și nu doar de mărirea cheltuielilor destinate exclusiv cumpărării de armament din Statele Unite ale Americii. La nivel european, e o discuție în ce măsură Uniunea are capacitatea de a se apăra singură și răspunsul este clar. Nu avem astăzi capacitatea de a ne apăra singuri, o armată europeană ar putea să fie complementară efortului pe care statele membre ale Uniunii Europene le fac în cadrul NATO”, a subliniat senatorul.

Acesta a menționat, de asemenea, discuții recente la nivel european privind dezvoltarea unei industrii de apărare comune.

„Deci, preocupările acestea există de mai multă vreme. Eu cred în continuare că efortul Uniunii Europene de dezvoltare a industriei militare și eventual de creare a unor capacități de apărare proprie trebuie să fie complementar efortului membrilor NATO”, a adăugat Adrian Țuțuianu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: