Bugetul pentru 2025, adoptat astăzi, prevede o inflație de 4%, un deficit de 7% și o cotă de 5,01 lei pentru 1 euro. Sunt vești bune, spune Adrian Vasilescu, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, întrucât cei care au conceput bugetul au ținut cont de părerea specialiștilor. În ce privește cursul de 5,01 de lei pentru 1 euro, acest lucru nu îl afectează pe cetățeanul de rând.
„Acesta este interesat în primul rând și în primul rând de nivelul dobânzii la credit, de dobânda activă la credit. Trebuie să precizăm, însă, că cei care iau credite nu sunt chiar cetățenii de rând, pentru că avem următoarea proporție în sistemul bancar din România. Cetățenii acestei țări, care sunt creditori ai bâncilor din România, în sensul că împrumută băncile prin depozitele bancare, sunt vreo 11 milioane de oameni. Aceștia sunt interesați de ce dobândă primesc. Cei care iau credite sunt vreo 2 milioane. Prin urmare, 2 milioane la 11 milioane. Asta nu înseamnă că oamenii nu vor să ia credite”, a afirmat Adrian Vasilescu.
România are încă probleme cu creșterea bazei celor care își pot permite să apeleze la un credit, atunci când au nevoie, a explicat economistul. Dacă mergi la bancă să ceri un credit, e posibil ca acest lucru să nu fie posibil, din cauza vârstei. A doua condiție este nivelul veniturilor. Problemele nu sunt foarte complicate pentru cei care s-au calificat pentru credit, pentru că aceștia își vor permite să plătească dobânda, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News