VIDEO Alegeri 2024. „80% spun că vor vota diferit față de cum s-a votat până acum” – Antonio Amuza, sociolog

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Peste 70% dintre tineri spun că vor merge la vot anul acesta, potrivit sociologului IRES – Antonio Amuza. Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, Amuza a declarat că și tinerii care abia au împlinit 18 ani își anunță prezența într-un număr record la alegerile din acest an.

Amuza a mai susținut și că frustrarea românilor în ceea ce privește clasa politică este mult mai mare la nivelul Capitalei decât la nivel național.

„80% spun că vor vota diferit față de cum s-a votat până acum”

„Este mai mare frustrarea românilor în ceea ce privește clasa politică, la nivelul Capitalei, decât la nivel național. Și în general, în zonele acestea emancipate de care vorbeam, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța ș.a.m.d. distanța față de Putere este mai scăzută și critica e mai ridicată, pentru că ești mult mai aproape de decizie. Oricare ar fi, o decizie locală sau una națională, vezi, știi cine se află acolo și atunci automat îți dai seama în ce măsură ai cu adevărat un rol în schimbările, politicile, pe care le vezi sau ți le dorești. Sau ești pur și simplu un observator și în momentul în care senzația aceasta predomină, de observare non-participativă, dacă vreți, din partea locuitorilor, atunci nivelul de frustrare crește în corelație directă cu povestea asta. Atunci probabil că, într-adevăr, nivelul de frustrare ceva mai ridicată, dar toată energia aceasta poate fi legată sau implicată inclusiv într-o decizie, la final, foarte pozitivă. Adică frustrarea asta se poate transforma cu ușurință într-o prezență masivă la urne.

Nevoia de schimbare s-ar putea să reprezinte o supapă pentru ca toată această supărare să se canalizeze pozitiv într-o direcție pe care cetățenii și-o doresc. O parte dintre sondajele noastre arată asta, în special în zona publicului tânăr, care în mod obișnuit, istoric, nu prea participă la vot. Am văzut niște cifre record, adică peste 70% dintre tineri sau aproape 70% dintre tineri spun că vor merge la vot. O parte dintre ei știm, dacă ne uităm pe datele de la INS, vor face asta pentru prima dată în viața lor. Deci o cohortă care a împlinit de curând 18 ani sau mai mult și merge pentru prima dată la vot. Și când i-am întrebat și cum veți vota, dincolo de opțiunea propriu-zisă, ce ne-a surprins foarte tare, un procentaj masiv, aproape 80% spun că vor vota diferit față de cum s-a votat până acum”, a declarat sociologul Antonio Amuza, în direct la Puterea Știrilor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: