VIDEO Alegeri Franța: Succes răsunător pentru partidul de extremă dreapta. Protestele au cuprins țara

Foto: France Bleu

Proteste au avut loc duminică, 30 iunie a.c., în mai multe orașe din Franța, după anunțarea rezultatelor pentru Rassemblement National (RN) care a atins un procent de 34%. Partidul de extremă dreapta, RN conduce așadar, după primul tur al alegerilor anticipate în timp ce Ensamble, formațiunea lui Macron, obține doar locul trei, potrivit exit poll-ului.

 

Video: Youtube Le Huff Poste

La trei săptămâni de la decizia lui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională după alegerile europene, francezii au fos din nou chemați la vot, duminică, 30 iunie 2024, pentru primul tur al alegerilor legislative.

Deoarece situația este tensionată, de mai multe săptămâni, pentru a se proteja de eventualele scene de violență, unii proprietari de magazine au decis să-și baricadeze locațiile.

Încă de vineri, imagini cu magazine care se baricadau de teama unor eventuale vandalisme, circulau pe internet, la Lyon, Grenoble, Rennes, Paris.

Peste tot, proprietarii și-au protejat afacerile, instalând panouri mari din lemn în fața ferestrelor lor, sau chiar în fața intrării în magazine.

Foto Actu Paris

Dar, cum era de așteptat, lucrurile nu s-au desfășurat deloc în pace și liniște. Incidente au avut loc duminica seară în mai multe orașe din Franța după anunțarea rezultatelor cu Rassemblent Național, la aproape 34%.

Demonstrații la Paris. Mii de oameni s-au adunat în Place de la République, manifestându-și indignarea în urma rezultatelor provizorii ale votului

Adunarea, convocată de ultra-stânga, a degenerat în violență și ciocniri cu poliția. După miting, evenimentul s-a transformat într-o demonstrație sălbatică. Ciocniri au izbucnit pe Rue de la République și lângă Place Bellecour din centru.

Foto: Le 6 info

 

În zona Champs Elysee, susținătorii RN au aplaudat minute in șir. Cu 34% din voturi împreună cu aliaţii săi, potrivit primelor estimări, partidul condus de Marine Le Pen şi Jordan Bardella aproape şi-a dublat scorul de la alegerile din 2022. RN speră să cucerească pentru prima dată puterea.

 

Foto: AFP

 

În Rennes, aproximativ 300 de manifestanți s-au adunat imediat ce rezultatele au fost anunțate, cântând cântece antifasciste și aprinzând focuri de gunoi. Poliția a intervenit rapid pentru a evacua locul.

 

Foto Actu Rennes

 

 Si la la Marsilia au avut loc demonstrații împotriva Rassemblement National. Zeci de oameni s-au adunat spontan în centrul orașului pentru a demonstra împotriva RN. Manifestanții s-au îndreptat spre Portul Vechi, cântând cântece împotriva lui Jordan Bardella și Marine Le Pen.

 

Foto Actu Marseille

 

În Vest, aceeași situație: în jur de 300 de oameni s-au adunat pentru o demonstrație, în centrul orașului Caen (Calvados). Într-o stare de „uimire”, aceștia au protestat împotriva rezultatului Mitingul Național în primul tur al alegerilor legislative.

 

Foto Ouest France

 

Aproape 200 de oameni manifestă împotriva extremei drepte la Angers. Poliția a blocat accesul acestora care avansau catre Place du Ralliement. „Rămâneți unde sunteți, nu mă obligați să dau citații”, spunea un polițist prin megafon.

 

Foto Ouest France

 

 

Succes răsunător pentru partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN)

Primul tur de scrutin al alegerilor anticipate din Franța este un succes pentru partidul de extremă dreaptă Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen. Partidul este condus de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani. Potrivit exit poll-ului, RN conduce cu 34 % din voturi. Alianța de stânga Nouveau Front Populaire (NFP) este cotată la 28,5 %, urmată de alianța Ensemble a președintelui Emmanuel Macron cu doar 20,5 %.

 

Foto Le Monde

Preşedintele Emmanuel Macron, care a convocat alegeri anticipate pe 9 iunie după înfrângerea formaţiunii sale la alegerile europene, îşi vede coaliţia clasată pe locul al treilea, cu 20,3%, în timp ce alianţa partidelor de stânga, Nouveau Front Populaire, a ajuns la 28,1%.

Configuraţia noii Adunări Naţionale va deveni clară abia după turul al doilea din 7 iulie, dar rezultatele de duminică arată că RN este mai aproape ca niciodată de a-şi atinge obiectivul.

Potrivit Le Monde, dacă RN obţine majoritatea absolută, şeful partidului, Bardella, protejatul lui Le Pen, în vârstă de 28 de ani, fără experienţă de guvernare, ar putea deveni prim-ministru într-o coabitare tensionată cu Macron.

Președintele Macron i-a îndemnat pe francezi să blocheze ascensiunea extremei drepte în această etapă crucială a alegerilor parlamentare:

„A venit timpul pentru o alianță largă, democratică și republicană pentru turul al doilea” , a declarat Emmanuel Macron.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: