VIDEO Alegeri prezidențiale în SUA. Dan Dungaciu: Tot dispozitivul politic european se va reechilibra

sursa: captura de ecran

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Dan Dungaciu, analist de politică externă, a discutat despre impactul tot mai mare al partidelor extremiste în Europa și cum ar trebui să răspundă instituțiile europene acestei tendințe. Dungaciu a subliniat că una dintre soluțiile de bun simț este dialogul, însă a criticat faptul că acesta nu are loc în prezent.

„Soluția cea mai normală pentru oamenii cu un minim de bun simț este să ai o conversație. Nu recunoaște nimeni nimic…toată lumea se uită în altă parte, asta este marea problemă. A 2-a problemă pentru Uniunea Europeană este că pe 05 noiembrie 2024 o să avem turul doi al alegerilor europarlamentare. Se va face fără votul europenilor pentru că vor fi alegeri în Statele Unite. În funcție de președintele care ajunge la Casa Albă tot dispozitivul politic european se va reechilibra”, a declarat Dungaciu.

Un alt aspect important este influența alegerilor prezidențiale din SUA asupra politicii europene.

Dacă va fi Donald Trump la Casa Albă, evident că toate aceste partide vor încerca să intre în trepidați și se vor comporta altfel. Deci Europa așteaptă alegerile prezidențiale din Statele Unite. În al 3-lea rând, soluția pentru unii europeni este că Europa trebuie să fie tot mai unită. Europa în fața provocărilor trebuie să devină, vorba domului Macron, un actor strategic. Să fim tot mai uniți, să avem autonomie”, a spus analistul.

Analistul a mai menționat că Uniunea Europeană se confruntă cu o alegere crucială în ceea ce privește viitorul său.

„Europa, ca să nu devină un actor aproape debil la nivel internațional, slab, fără forță, trebuie să fie unit. Adică un tren spre federalizare. Marile probleme cu aceste tipuri de partide este că ele aduc în același timp pe scena politică trendul de suveranism.
Ca să poți să ai o politică coerentă și să nu se poată opune oricând, oricine, atunci trebuie să renunți la dreptul de veto. Dreptul de veto nu se poate respinge sau nu se poate renunța la el, pentru că aceste tipuri de partide vor pune presiune ca dreptul de veto să nu fie respins”, a explicat Dungaciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: