VIDEO Alegeri prezidențiale. Nelu Tătaru: Va fi decizia PNL, nu a ministrului Cătălin Predoiu

Foto: Nelu Tataru PS News

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, vicepreședintele PNL Nelu Tătaru a declarat că liberalii au propus în ședința coaliției de astăzi ca primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în 27 octombrie, iar cel de-al doilea în 10 noiembrie.

Potrivit acestuia, în continuare liberalii refuză ca alegerile să aibă loc pe 15, respectiv 29 septembrie, în ciuda faptului că ministrul Cătălin Predoiu ar putea fi remaniat de Marcel Ciolacu. „Va trebui să fie o decizie pe care domnul Cătălin Predoiu o ia după discuțiile din partid și decizia va fi a Partidului Național Liberal, nu a domnului Predoiu”, spune Tătaru.

„Nu se discută în acest moment o ieșire de la guvernare”

„Nu știu dacă ar trebui să teamă Cătălin Predoiu de o remaniere. Discuțiile există în fiecare partid în parte (…) Cred că dincolo de aceste lucruri va trebui să fie o decizie pe care domnul Cătălin Predoiu o ia după discuțiile din partid și decizia va fi a Partidului Național Liberal, nu a domnului Predoiu. Discuțiile ce vor urma acestei decizii sunt tot ale Partidului Național Liberal, care este partener în această coaliție și își va propune miniștrii(…). Noi, cei de la PNL, nu suntem de acord cu aceste două date: 15 septembrie și 29 septembrie. Pe urmă a fost misiunea domnului premier Marcel Ciolacu, care a spus, în ședința de guvern, că îi transmite domnului premier să pregătească două hotărâri de guvern cu 15 sau pe 29. Dincolo de asta, noi, ca Partid Național Liberal, avem deciziile în forurile noastre statutare și deciziile vor veni de acolo.

Nu se discută în acest moment o ieșire de la guvernare. Această guvernare a fost o guvernare în care facem un compromis într-o doctrină de dreapta sau de stânga. Țin să menționez că noi am avut anumite momente în care am trecut peste niște măsuri care nu erau chiar liberale, tocmai pentru a menține această coaliție și a menține stabilitatea în această țară. Decizia noastră este să continuăm până la sfârșitul acestui mandat și apoi decidem ce vom face în continuare”, a declarat liberalul Nelu Tătaru.

PSD îi cere ministrului de Interne să emită HG cu data alegerilor

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat marți, la sediul central al partidului, că liderii coaliției de guvernare nu s-au înțeles cu privire la data alegerilor prezidențiale și că social-democrații îl așteaptă pe ministrul liberal de Interne să înainteze spre adoptare HG în care să aleagă 15 sau 29 septembrie pentru primul tur al prezidențialelor.

„Din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăşi aceste date. PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil. În consecinţă, pe această discuţie rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie, să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm şi data de 29 septembrie”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Senatorul PSD a fost întrebat ce se întâmplă dacă liberalii vor bloca această decizie.

„Eu cred că avem un partener care îşi respectă cuvântul dat. Nu putem, din cauză că unii s-ar putea să nu ajungă în turul doi, să modificăm data alegerilor în funcţie de aceste dorinţe. Suintem în situaţia în care, în martie, s-a cerut un calendar pentru tot anul. Am venit cu el. Acum decizia e la ministrul de Interne. Încă cred că din perspectiva colegilor liberali obnoarea e destul de importantă şi se vor ţine de ceea ce au spus”, a arătat Romaşcanu.

Impas în coaliție

După mai bine de trei ore de discuţii, PSD şi PNL nu s-au înţeles în privinţa calendarului alegerilor prezidenţiale. PNL doreşte ca acestea să aibă loc cât mai aproape de termenul constituţional, respectiv luna noiembrie, în timp ce PSD insistă ca primul tur să aibă loc în luna septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja ministrului de Interne Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale.

El a spus săptămâna trecută că în discuţie dunt două date pentru primul tur de scrutin – 15 sau 29 septembrie. Liberalii au însă o altă propunere: desfășurarea alegerilor prezidențiale în octombrie – noiembrie.

Data limită pentru stabilirea calendarului

Liberalul Robert Sighiartău a explicat la Digi24 că e greu să faci campanie electorale în luna august, când oamenii sunt în vacanță. El susține că și alegătorii ar vrea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în toamnă.

Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată inițial de liberali.

Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale este 2 iulie.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: