VIDEO Alegeri prezidențiale. Radu Oprea, despre o dezbatere Ciucă-Ciolacu: Nu trebuie să fim dușmani

sursa: X

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat că PSD va decide în cadrul congresului de sâmbătă o nouă conducere. Oprea susține că România are nevoie de un președinte social-democrat, capabil să aducă echilibru și să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor.

„În România se pot înscrie într-o competiție toate persoanele care au acest drept constituțional și care n-au interdicție. Încă probabil că mai este timp pentru depunere de candidaturi. Vom avea sâmbătă congres. Congresul va alege o nouă conducere a Partidului Social Democrat și sigur vom desemna și candidatul pentru funcția de președinte al României. Lucrurile la noi intră în această linie dreaptă. Este un congres care este la termen, trebuia să-l facem în această perioadă și eu cred că Partidul Social Democrat, prin toți reprezentanții săi, prin membrii, prin simpatizanți, prin primari, prin consilieri local, consilieri județeni, președinți de consilii județene, parlamentari, miniștrii, din această perspectivă, cu toții suntem într-un efort de a reuși, după o așa lungă perioadă de timp, să avem un președinte social-democrat de care este nevoie în societatea românească”, a declarat Radu Oprea.

Ministrul a mai spus că PSD este pregătit pentru dezbateri deschise între candidați, insistând asupra necesității unor discuții centrate pe proiecte și soluții concrete.

„Pentru dezbateri suntem pregătiți garant. Întotdeauna eu cred că ar trebui să avem într-adevăr și această dezbatere pe proiecte, pe programe și ați văzut platforma și felul în care Marcel Ciolacu înțelege să fie în dialog permanent. De fapt, lucrul ăsta a caracterizat activitatea din cadrul Guvernului. Întotdeauna am fost în dialog cu toți reprezentanții societății și cu sindicate și cu patronate. Ieri am fost împreună cu sindicatele din industria de apărare. E normal să dialoghezi, e normal să știi, e normal să afli, e normal să te preocupe, cel puțin din perspectiva noastră, e normal. Nu toți fac lucrul acesta, dar din perspectiva noastră, aceasta este normalitatea, să fi implicat, să afli, să întrebi, ca să vii cu cele mai bune soluții pentru nevoile reale ale oamenilor”, a declarat ministrul.

În privința relațiilor cu partenerii de guvernare, Oprea a subliniat că competiția politică nu trebuie să ducă la dușmănie.

„Nu trebuie să fim dușmani, trebuie să fim adversari politici în cel mai competitiv mod cu putință. Nu înseamnă că atunci când ești într-o competiție sportivă, că tocmai am avut Jocurile Olimpice și am avut și Campionatul European de fotbal, nu înseamnă că în afara terenului, în afara stadionului, în afară, nu poți să ai și niște relații decente. Nu trebuie neapărat să fiu de acord cu opinia dumneavoastră pentru a mă comporta civilizat. Eu așa cred, așa sunt, așa m-au educat părinții mei. Putem să fim în dezacord, stilul acesta de dezbatere, așa cum este înțeleasă astăzi în ultima perioadă în lume, în general, trebuie să aibă un câștigător. Ați văzut dezbaterile, cum sunt ele organizate și întotdeauna și modelul american a avut o dezbatere cine e câștigătorul? Îi place cuiva să piardă? Nimănui!

Și din această cauză, din punctul meu de vedere, este foarte greu astăzi să construim o idee, să fim împreună la o masă și să venim cu argumente și cu perspective, pentru că s-a înlocuit modelul grec, modelul roman de a construi și a veni împreună într-o adunare pentru binele comunității, cu această idee, că cineva trebuie să învingă și sigur nimănui nu-i place să piardă. Dar eu cred că modelul pe care îl aduce Marcel Ciolacu din această perspectivă, de dialog, de a putea să vii cu soluții și a accepta soluții și de la parteneri, nu e stăpânul, nu e cineva care este stăpânul adevărului absolut. Trebuie să fii în stare să dialoghezi într-o societate, pentru că altfel se acumulează tensiuni, iar Marcel Ciolacu știe să facă lucrul ăsta, știe să dialogheze, știe să fie prezent și ați văzut, merge pe stradă, se cunoaște cu oamenii, este îmbrățișat și pupat de foarte multe ori”, a declarat Radu Oprea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: