Astăzi s-a încheiat Summitul NATO de la Washington, un eveniment crucial pentru viitorul Alianței și pentru securitatea regiunii din Estul Europei. Despre importanța, concluziile summitului, despre participarea României la acesta, a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Alexandru Muraru, președintele PNL Iași.
„Cred că e extrem de important că, la acest summit, față de cele din trecut, România sau numele României, mai bine spus, este pronunțat mult mai atent și de mai multe ori. Și nu cred că este lipsit de importanță faptul că președintele Biden, în discursul inaugural de la începutul summitului, a pronunțat România de câteva ori și a evidențiat-o ca fiind una dintre cele cinci state, alături de Statele Unite ale Americii, care a reușit și a realizat un pachet special pentru apărare antiaeriană a civililor ucrainieni, în definitiv, pentru apărarea și pentru apărarea noastră. Pentru că acesta este mesajul principal al summit-ului NATO și acesta este mesajul principal al întregului ajutor pe care România l-a oferit din februarie 2022 Ucrainei, sub toate formele sale. De fapt, acest ajutor este pentru securitatea României, este pentru securitatea europeană și este pentru viitorul Europei. Mai mult decât atât, aș remarca aici, la summit-ul NATO și prezența președintelui Nicolae Ciucă, sigur, și a celorlalți membri. Dar faptul că este în această delegație, deși nu este nici membru al guvernului, nici ministru de externe, nici ministrul apărării, arată, în definitiv, o importanță sporită și o recunoaștere față de liderul român, pentru că știm foarte bine că prezența acestora la summit, construirea delegațiilor s-a făcut în primul rând cu acceptul partenerilor americani, și a celor care țin de de secretariatul general al NATO”, a explicat deputatul PNL.
Acesta a subliniat de asemenea faptul că mesajul președintelui Iohannis privind susținerea solidară a Ucrainei este unul complementar cu poziția partenerilor NATO.
„Mai mult, președintele Iohannis a pledat și cauza Republicii Moldova, pentru că, pe lângă cei 32 de șefi de stat sau de guvern, și mă refer aici la cei care constituie membri NATO, știți foarte bine că au fost și președintele Ucrainei, și președintele Republicii Moldova, și ministrul de externe al Republicii Moldova și această susținere a acestor stanțe în fața amenințărilor hibride din partea Rusiei creează un angajament ferm al României pentru aceste state, state riverane, state care au graniță comună cu România. Mai mult decât atât, trebuie să înțelegem că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea colectivă a Europei și securitatea costă. Pentru a avea garanții de securitate, trebuie să investim în dotarea armatei. România a fost prima țară care a realizat acest angajament încă din 2018. Astăzi, România crește acest procent de participare la bugetul Alianței la 2,5% din PIB”, a adăugat Alexandru Muraru.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News