VIDEO „Am fost tocilar toată viața, mă descurc cu bugetele”. Burduja, despre dezastrul de la Primăria Capitalei

Foto PS News

Datoria totală a Primăriei Generale a crescut cu jumătate de miliard pe mandatul domnului Nicușor Dan, susține Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Burduja a declarat că edilul Capitalei a minţit când a spus că a scos instituţia din faliment.

„Primăria Capitalei nu e într-o situație bună. (…) Am fost secretar de stat în Finanțe, mă pricep, sunt doctor în economie, Summa/Magna/Cum Laude la ASE București. Am fost tocilar toată viața, mă descurc cu bugetele. Cert este că, într-adevăr, datoria totală a Primăriei Generale a crescut cu jumătate de miliard pe mandatul domnului Nicușor Dan. Primăria plătește semnificativ, cu vreo 60% mai mult pe dobânzi. S-a împrumutat și foarte scump, pentru că au crescut costurile cu dobânzile. A mai făcut un lucru ca să împacheteze minciuna asta că a scos Primăria din faliment, s-a mutat din datoriile curente în datorii pe termen lung. Într-adevăr, a scăzut datoria curentă cu vreun miliard și a crescut datoria pe termen lung cu vreo 2 miliarde.

Dar ceea ce nu s-a spus suficient este că dânsul a avut și mult mai mulți bani. Dacă în 2020, când a preluat veniturile erau undeva 4 miliarde, acum anul trecut au fost 7 miliarde. Deci a avut în plus 3 miliarde de lei. Nu se văd acești bani. Primăria s-a și îndatorat mai mult, a cheltuit mult mai mult, dar viața bucureștenilor nu s-a schimbat în bine. Ceea ce denotă o incompetență crasă la nivelul Primăriei Generale”, a declarat Sebastian Burduja, în direct la Puterea Știrilor.

Soluțiile pentru Primăria Capitalei

„Trebuie să ne uităm la principalele cheltuieli ale Primăriei Generale și să ne uităm și la subvenții. La transport nu ai cum pe termen scurt să reduci foarte mult subvenția, dar poți găsi măsuri să crești eficiența parcului auto și trebuie continuată înnoirea parcului auto. Nu sunt adeptul creșterii tarifelor, pentru că trendul în lume este să lași transportul public, poate nu gratuit, deși s-a mers și pe asta în anumite comunități, la un preț modic. Pentru că e un serviciu public și un bucureștean care ia autobuzul, troleul, tramvaiul, ce o fi, chiar și metrou, faci un bine întregului oraș, pentru că nu aglomerează spațiul urban, dacă e un vehicul verde, nu poluează față de o mașină personală ș.a.m.d. Dar hai să ne uităm la termoficare. Eu acolo am un plan de cinci măsuri care în 4 ani de zile ar trebui să înjumătățească factura la întreținere.

Fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica, pe care am inițiat-o ca ministru al Energiei, memorandum adoptat în guvern ulterior, după multă presiune de la colegii liberali din Consiliu a fost de acord Nicușor Dan și a fost votată fuziunea. Apoi avem partea de modernizare a rețelei, ea trebuie continuată în ritm accelerat, dar cu cap, pentru că dânsul, în scop electoral, a deschis 35 de șantiere, ne-a spus-o cu gura lui, Nicușor Dan, ceea ce este o prostie. Dacă discutați cu specialiști în termoficare, pe rețele trebuie să intervii de la un capăt al unui tronson până la celălalt. Adică de la ieșirea dintr-un CET până la primul nod. Dacă intervii parțial, atunci este pe principiul verigilor dintr-un lanț, cedează în altă parte. Face poc țeava acolo unde n-ai schimbat-o(…) CET-urile trebuie branșate direct în rețeaua Transgaz. Asta va economisi cam 50 de milioane de euro pe an din banii bucureștenilor, din buzunarele bucureștenilor. Din 2007 până azi s-au irosit 3,3 miliarde lei pe câțiva kilometri de țeavă de distribuție”, a mai explicat Sebastian Burduja.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: