VIDEO Anatol Șalaru: Daca Moldova va pierde la referendum acest lucru se va răsfrânge pe mai mulți ani

Sursa foto: Agora.md

 

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Anatol Șalaru, fost ministru al apărării din Republica Moldova, a discutat despre dificultățile economice și politice cu care se confruntă țara sa din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acesta spune că Republica Moldova a primit compensații de la Uniunea Europeană pentru a acoperi costurile generate de criza energetică, dar cu toate acestea, impactul economic a fost resimțit puternic.

„Republica Moldova a primit compensații de la Uniunea Europeană pentru banii cheltuiți, fiindcă vă dați seama, economia Moldovei nu-și permite să suporte, dar indirect s-au scumpit chiriile, indirect s-a scumpit din cauza războiului s-au din cauza că Putin a vrut să înghețe Europa. Au mărit prețurile la energie, la gaz și am avut și noi de suferit. Producătorii agricoli din Republica Moldova au pierdut o piață pe care încă nu au recuperat-o în alte părți, piața agricolă din Rusia. Au fost niște relații economice care astăzi nu mai sunt și atunci când s-a scumpit totul în lume s-a scumpit și în Republica Moldova, iar noi n-am avut o economie sustenabilă care să poată cumva să suporte aceste cheltuieli”, a declarat Șalaru.

Fostul ministru a criticat guvernarea actuală pentru lipsa de comunicare eficientă și pentru incompetența unor oficiali. Șalaru l-a menționat pe Andrei Spânu, ministrul infrastructurii și vicepremier în perioada negocierilor cu Gazprom, ca fiind responsabil pentru condițiile dezavantajoase ale acordului cu gigantul rus. El a sugerat că prezența lui Spânu în guvern dăunează imaginii Președintei Maia Sandu și partidului de guvernare.

„Guvernarea de multe ori a suferit și la capitolul comunicare, dar au avut și oameni incompetenți, oameni care și-a asumat prea multe, de exemplu, scumpirea resurselor energetice, gazul, produsele petroliere, energie electrică sunt legate de un ministru din guvern care a negociat atunci la Gazprom prețurile și a negociat în așa fel încât s-au mărit fără fără niciun fel de limite. Și lumea nu înțelege de ce această persoană care este foarte antipatică, această persoană care aduce daune de imagine Maiei Sandu și partidului de la guvernare, mai stă în guvern când toți îl  învinuiesc pe el de asta, inclusiv și cei de la el din partid”, spune fostul ministru.

Șalaru mai spune că Republica Moldova este o republică parlamentară, unde importanța președintelui este mai degrabă simbolică, cu atribuții în politica externă și apărarea națională. Totuși, un eșec la referendum ar putea avea efecte negative de durată asupra țării.

„ Acolo, în Republica Moldova, chiar și aici, în București, lumea crede că este foarte important alegerea președintelui. Nu este adevărat. Republica Moldova este o republică parlamentară. Președintele este mai mult simbolic, are politica externă, coordonează și apărarea națională. Dar în cazul în care va suferi un eșec, vom pierde la referendum. Acest lucru se va răsfrânge pe mulți ani”, a concluzionat fostul ministru al apărării din Republica Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: