VIDEO Anatol Șalaru: Indiferent de declarațiile lui Donald Trump, NATO va ajuta Ucraina

Anatol Șalaru, invitat Puterea Știrilor 18.12

Indiferent de declarațiile lui Donald Trump, NATO va ajuta Ucraina, întrucât Alianța nu înseamnă doar  Statele Unite ale Americii, ci și Uniunea Europeană, spune Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova.

„Uniunea Europeană are, per total, un buget net superior bugetului Rusiei și o capacitate militară superioară acesteia. Probabil, pentru o coordonare mai eficientă, s-a format un centru unic, a afirmat Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, referindu-se la faptul că NATO a preluat coordonarea ajutorului militar destinat Kievului. E greu să coordonezi din Statele Unite ce trebuie să facă, de exemplu, România sau Polonia. Este mai ușor de la cartierul general NATO din Bruxelles să coordonezi ajutorul pe care îl vor acorda Ucrainei. Cred că este benefic acest pas și cred că Statele Unite vor amplifica ajutorul dat Ucrainei, fiindcă eu refuz să cred că acestea, care reprezintă bastionul democrației în lume, vor accepta modificarea cu forța a frontierelor, călcarea în picioare a tratatelor și a acordurilor internaționale, o nedreptate, un război crud, stimulând astfel dictatorii să încerce să-și rezolve problemele locale pe cale armată”, a afirmat fostul ministru al Apărării în R. Moldova.

O asemenea decizie ar declanșa o adevărată avalanșă de evenimente catastrofale la nivel mondial, întrucât fiecare va încerca să-și rezolve problemele în stilul propriu. Legat de declarația lui Donald Trump, înaintea alegerilor, potrivit căreia va pune capăt războiului din Ucraina, Șalaru spune că afirmațiile din timpul campaniilor electorale nu au nimic în comun cu realitatea.

„Donald Trump putea să spună că în două ore va încheia acest război. În realitate, situația este mult mai complicată decât se declară în campaniile electorale când vorbești în fața a zeci de mii de oameni și trebuie să vii cu idei pe care să le înțeleagă toți. Mai greu este când încerci să le transpui în realitate. Putin are planul lui de pace, asta înseamnă ca Ucraina să se retragă din restul celor patru regiuni pe care le mai controlează, patru regiuni pe care ei le-au inclus în componența Rusiei, Crimeea și Donbass – să fie recunoscute de Ucraina ca parte a Rusiei, plus renunțarea la NATO, demilitarizare și multe, multe altele. Pe de altă parte, Ucraina vrea garanții”, a mai spus fostul ministru al Apărării din R. Moldova.

Acesta a amintit faptul că, în 1994, Ucraina i-a transferat Rusiei tot arsenalul nuclear, avioane de transport, tehnică militară, primind  în schimb garanții de securitate din partea țărilor mari din Occident, inclusiv din partea Statelor Unite.

„Statele Unite au presat Ucraina să transmită acest arsenal nuclear, la vremea respectivă. Acum, Ucraina spune: ok, nu ne mai apărăm, oprim războiul, dar ce garanții ne dați că peste un an de zile Rusia nu va ataca din nou Ucraina? Cine este capabil să dea aceste garanții și care sunt aceste garanții? Ucraina a spus: da, oprim luptele pe front și începem negocierile de pace. Dar Rusia vrea altfel de negocieri de pace”, a subliniat Anatol Șalaru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: