Pornind de la legăturile lui George Simion cu Moscova, Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din R. Moldova, invitat în studioul Puterea Știrilor, a explicat felul cum este văzut liderul AUR la Chișinău.
„Spre surprinderea mea, în Republica Moldova nu prea se vorbește despre AUR, fiindcă marea majoritate a celor de acolo sunt în total dezacord cu acțiunile lui George Simion. El și-a făcut o imagine de unionist, de român anti-rus, un polician care luptă pentru reunificare. Și acum, George Simion, brusc, susține Rusia, condamnă Ucraina. Oamenii sunt dezamăgiți. La alegerile din 2021, din R. Moldova, partidul AUR, a luat 0,4% din voturi, într-o alianță de vreo patru partide. Astăzi, AUR nu are sprijin în Republica Moldova”, a explicat Șalaru.
De cealaltă parte, în România, AUR se află pe locul al treile în sondaje, alături de marile partide tradiționale. E adevărat, observă Șalaru, însă orice partid tradițional are o istorie bogată, poate lua și multe decizii greșite. Poți întotdeauna să-i reproșei ceva. Cu toate acestea, este de părere invitatul, românii vor înțelege și vor ști să facă cea mai bună alegere.
„Acest partid, Vozrojdenie, (Partidul Renașterea din R. Moldova) este unul fascist, care militează pentru Moldova Mare, pentru reunificarea Republicii Moldova cu Moldova istorică din România. Ei sunt pentru limba moldovenească, pentru Moldova lui Ștefan cel Mare, sunt anti-români, pro-ruși. Deci ăștia sunt extremiști. Și dacă este, așa cum se spune, dacă este așa, că ei au anumite legături și au participat și în Bulgaria, atunci este foarte grav, fiindcă Moscova și-a sunat goarna și își cheamă toți soldații la luptă. Și în perioadele foarte grele pentru Moscova, ei chiar și-au scos agenții, îi sacrifică pentru a-și atinge scopurile.”
În contextul unui an cu alegeri, extrem de important și pentru România și pentru R. Moldova, este de așteptat să se întețească această luptă a Moscovei, observă realizatoarea emisiunii.
„Toate informațiile care vin și din Ucraina și din alte părți vă dau dreptate, confirmă Șalaru, fiindcă Rusia a invitat-o la Soci pe șefa Uta Găgăuzia, a invitat-o și s-a întâlnit cu Putin, s-a întâlnit cu Matrienko, care e un fel de președinte al Senatului și încearcă să destabilizeze regiunea găgăuză. Ei au zis că dacă Republica Moldova merge spre Uniunea Europeană, noi vom ieși din componență. Deci ei încearcă oricum, dar, chiar dacă iese din componența Republicii Moldova, n-are unde se duce, fiindcă din trei părți e Republica Moldova și într-o parte Ucraina. Ce să facă UTA Găgăuzia ca țară independentă, are două ferme de vaci și trei stâne, atâta au. Sunt 100.000 de oameni. Transnistria, la fel, există pericolul pentru ei, ca să fie izolată și să se sinucidă din punct de vedere economic, de fapt, din toate punctele de vedere”, mai explică fostul ministru al Apărării.
Strategia acestora, subliniază Șalaru, este bazată pe inducerea fricii în rândul alegătorilor din R. Moldova.
„Ar fi mai bine dacă noi am alege un președinte prorus care ar asigura pacea, ne-ar împăca cu Rusia. Și nu strică să fim prieteni buni și cu Uniunea Europeană. Dar noi nu vrem să fim dușmani cu Rusia. Deci propaganda lor este inteligentă până la un anumit punct. Este menită, este făcută pentru oameni cu pregătire precară, oameni care cred orice zvon. Acești oameni nu acceptă ideea că mai există o altă realitate decât cea pe care o văd. Ei văd realitatea în limita cunoștințelor și în limita capacităților de percepere și de a înțelege lucrurile”, încheie Anatol Șalaru.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News