VIDEO Anatol Șalaru: Referendumul, a doua Declarație de Independență a R.Moldova

Anatol Șalaru, invitat Puterea Știrilor 17.10

Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării, a vorbit despre implicarea masivă a Rusiei în campania electorală din R. Moldova, unde autoritățile au anunțat zilele trecute că sute de oameni au fost antrenați pentru a provoca destabilizare la referendum și la alegerile de duminică. În contextul războiului împotriva Ucrainei și a lumii civilizate, Rusia are nevoie de Republica Moldova, „un cap de pod aici, între aceasta și NATO. De aceea ȘOR și Rusia nu economisesc bani pentru a pune mâna pe putere în Republica Moldova”, a afirmat Șalaru, în direct, la PSNews. 

„Implicarea Rusiei în actuala campanie electorală și în organizarea referendumului este fără precedent în Republica Moldova. Niciodată nu a investit atâția bani, atâta forță, atâtea resurse umane pentru a zădărnici referendumul și pentru a o face pe Maia Sandu să piardă aceste alegeri. Deocamdată nu știm care va fi candidatul ales de Sor, fiindcă probabil în ultima zi le va spune alegătorilor pentru cine să voteze. Șor se aștepta ca mulți dintre candidații săi să fie excluși din campania electorală. Comisia Electorală Centrală a ales să nu excludă deocamdată pe nimeni din campanie, fiindcă rezultatul ar fi fost același. Eu cred că au avut suficiente argumente ca să fie exclus, deoarece este vizibilă implicarea Rusiei în finanțare, în sprijinirea pe față acestor candidați și chiar și înregistrările telefonice pe care le avea poliția arăta foarte clar care sunt acești candidați sprijiniți și finanțați de Moscova. Rusia a înțeles că referendumul, de fapt, este mult mai important decât alegerile prezidențiale, fiindcă Republica Moldova este o republică parlamentară, iar președintele are foarte puține prerogative și se poate manifesta doar în ceea ce ține de politica externă și în calitatea de comandant suprem al armatei. Dar armata Republicii Național Republicii Moldova nu îi de prea multe forțe președintelui, fiindcă avem o armată mai puțin numeroasă și prost dotată”, a afirmat fostul ministru al Apărării din R. Moldova printr-o intervenție telefonică.

Acesta a adăugat faptul că Rusia a înțeles că are nevoie de cât mai mulți oameni fideli în țară, prin urmare a invitat sute de preoți, enoriași cu familiile lor în ideea de a le oferi finanțare în vederea alegerilor parlamentare de anul viitor din R. Moldova.

„Rusia are în plan mai ales ȘOR, pentru că acesta transpune în practică ideile Kremlinului. Vor să plimbe până la Moscova în jur de 15.000 de oameni, preoți, enoriași, simpatizanți de-ai lor, pentru a-i face să semneze anumite contracte de fidelitate, în schimbul banilor. (…) Pentru că dacă facem o estimare, alegerile parlamentare de anul viitor și referendumul sunt la fel de importante. Alegerile prezidențiale nu sunt atât de importante ca alegerile parlamentare”, a explicat Anatol Șalaru, amintind perioada când era președinte Dodon și era suspendat din funcție periodic pentru că nu deținea controlul Parlamentului.

În acest context, un eventual eșec al referendumului ar avea urmări devastatoare în ce privește politica internă, externă economia țării.

„Practic este a doua Declarație de Independență a Republicii Moldova. Prima declarație din 1991, din 27 august, a fost de independență față de Uniunea Sovietică. Iar acum aceasta, care presupune ruperea totală față de imperiul răului, ruperea față de Rusia și aderarea la valorile europene. Fiindcă până acuma și Dodon și alți reprezentanți ai Moscovei spuneau: <<de ce nu organizați un referendum, ca să vedeți că lumea nu vrea cu Europa, ci cu Rusia?>>. Și acum, când au înțeles că au greșit, când au înțeles că există toate șansele ca aceste referendum să câștige, că există toate șansele ca Maia Sandu să fie realeasă în funcția de președinte, Rusia s-a pus în gardă, a înțeles că există riscul să piardă pentru totdeauna influența în Republica Moldova și de aceea a investit foarte, foarte mulți bani și resurse. Niciodată nu s-au investit 520 de milioane de euro lunar pentru a câștiga niște alegeri. Iar acest lucru nu se face de o lună, de două. Se face din august 2022 și pe viitor se cheltuie și mai mulți bani, fiindcă Fundația Eurasia înființată de ȘOR a primit de la guvernul Rusiei 250 de milioane de dolari pentru a câștiga puterea în Republica Moldova. Noi trebuie să privim în contextul războiului pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei și a lumii civilizate și în acest context Rusia are nevoie de Republica Moldova. Pentru ei este foarte important acest cap de pod aici, între Ucraina și NATO. De aceea ȘOR și Rusia nu economisesc bani pentru a pune mâna pe putere în Republica Moldova. Oamenii, agenți de influență care erau conservați, erau în adormire, acum au ieșit brusc la suprafață”, a subliniat fostul ministru al Apărării din R. Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: