VIDEO Anatol Șalaru: Transnistria a dezmințit, speriată de amploarea zvonului privind alipirea la Rusia

Una dintre temele ediției de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor a fost congresul extraordinar de la Tiraspol,  în cadrul căreia auto-proclamatele autorități din stânga Nistrului ar urma să facă un apel către Kremlin pentru a accepta alipirea regiunii transnistrene la Rusia.

Referitor la acest subiect, invitatul emisiunii, Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din R. Moldova, a afirmat că tot ce s-a întâmplat la acest congres extraordinar a „fost ca un balon de săpun”.

„Au luat o listă cu toate organizațiile internaționale pe care le cunosc ei și s-au adresat tuturor, inclusiv și Crucii Roșii Internaționale, să-i ajute. Probabil au nevoie de un ajutor, fiindcă tot ce a fost azi este (…) ceva ieșit din comun și fără explicație logică. Nu putem noi să calificăm firmele din Transnistria care exportă în Uniunea Europeană. Pot să exporte doar dacă sunt înregistrate la Ministerul Economiei al Republicii Moldova. Și nu este condiția noastră, este condiția Uniunii Europene”, a spus Șalaru, prezent în studioul emisiunii prin Zoom.

În ce privește legitimitatea Transnistriei, acesta spune că este vorba despre o republică auto-proclamată, un teritoriu nerecunoscut nici măcar de Rusia. Prin urmare, Transnistria nu poate exporta, nu se poate bucura de facilitățile unui acord de asociere.

„Au fost obligați să plătească de la 1 ianuarie 1% o taxă vamală. Deci nimeni nu-i obligă să plătească. (…) Dacă o firmă din Republica Moldova vrea să exporte cu acte românești, trebuie să se înregistreze la București, să plătească exact toate taxele pe care le plătesc firmele din România. Dacă ei vor să ne urască pe noi, să ne urască din banii noștri, dar nu din banii pe care plătește Chișinăul. Pentru că noi suportăm niște cheltuieli cu firmele din Transnistria”, a completat fostul ministru al apărării.

Referitor la zvonul potrivit căruia Transnistria vrea să se alipească Rusiei, Șalaru spune că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Oficial cel puțin. Ei au încercat să dezmintă. Fiindcă s-au speriat singuri de amploarea pe care a luat-o acest zvon și inclusiv Ucraina a luat atitudine și le-a spus : aveți grijă ce faceți, fiindcă s-ar putea să regretați foarte mult. La fel și Chișinăul, a transmis același lucru. (…) Ați văzut și dvs. au cerut implicarea, ajutorul din partea Rusiei. Adică într-un fel Rusia să le plătească taxele acelea vamale. Dar nu văd cum ar plăti, fiindcă Rusia are suficiente probleme. Transnistria e o zonă nerecunoscută, un paradis fiscal care trebuie să dispară. Este clar pentru toată lumea. Degeaba scriu ei despre poporul transmistrean, nu există un asemenea popor și majoritatea în Transnistria sunt tot românii. Nu sunt nici rușii, nici ucrainenii ruși. Aceștia sunt 4-5% . Acum se victimizează, însă după 2-3 zile ceea ce s-a întâmplat astăzi se va da uitării”, mai spune Șalaru.

Acesta este de părere că Transnistria va fi nevoită să suporte taxele vamale obișnuite, întrucât nu are altă soluție.

„(…)Rusia nu are pârghii de șantaj asupra Republicii Moldova. La ultimul asemenea congres, care a avut loc în 2006, Moldova a acceptat atunci condițiile puse de transmistreni. A acceptat șantajul, fiindcă Rusia ne-a amenințat cu închiderea gazului, cu închiderea accesului la piața rusă. Majoritatea exporturilor din Republica Moldova mergeau spre Rusia atunci ; produsele agricole, vinul. Dar în prezent noi ne-am reorientat spre alte piețe și piața rusă nu mai este interesantă pentru noi. Iar problema gazului nu mai este o problemă decât pentru transnistreni. Noi cumpărăm gazul de pe piața unică europeană. Conducta Iași-Chișinău funcționează și ne asigură necesarul, iar curentul electric la fel, îl luăm din România sau din Ucraina. Sigur, putem să luăm și din Transnistria, dar dacă s-ar bloca livrarea de energie electrică de acolo, nu este o problemă majoră. Avem de unde. Deci Rusia ne poate amenința cu o invazie militară doar pe hârtie, fiindcă deocamdată nu are capacitatea militară s-o facă, iar armata rusă este departe de frontiera cu Republica Moldova. Dacă ar fi ocupat-o și ar fi făcut joncțiunea în Transnistria, Rusia ar fi fost o amenințare nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru toată Europa”, a mai subliniat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din R. Moldova, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: