VIDEO Andrei Crigan: România, partener principal al R. Moldova și platformă pentru accesul produselor pe piața comună

Andrei Crigan, invitat Puterea Știrilor 14.11

 

Exportul total al Republicii Moldova, în 2022, a fost de 2,9 miliarde de euro, România fiind principalul partener comercial pentru aceasta, iar cifrele cresc de la an la an, spune Andrei Crigan, președinte al Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova-România.

„Interesul este mare, pentru că România este totodată și o platformă pentru ca producătorii din Republica Moldova să poată accesa alte piețe. Avem propuneri deja, din partea unor parteneri români,  de a crea loturi combinate, produse realizate împreună, pentru a exporta pe piețele Uniunii europene dar și pe altele noi, a afirmat Andrei Crigan, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor. Din 2014, de la semnarea acordului de liber schimb, Uniunea Europeană deține peste 60% din comerțul exterior al Republici Moldova în ultimii ani (…) Deci cifrele astea s-au schimbat foarte mult. Din est, exportul a fost reorientat către vest. A crescut exportul atât cantitativ, cât și ca valoare”, a adăugat economistul.

În ce privește cele mai importante investiții din R. Moldova, acesta a menționat sectorul servicii, IT, comunicații și transporturi. Cu toate acestea, este important ca țara să aibă produse proprii.

„Republica Moldova, fiind o piață mică, trebuie să lupte permanent pentru un loc sub soare. Și atunci, dacă ne referim la alte domenii, zona de produse alimentare este una foarte interesantă. Republica Moldova este un exportator de cereale, foarte puțin se procesează în țară, deci aici este un potențial foarte interesant. Evident, zona de vinuri este foarte interesantă, de asemenea”, a explicat Crigan.

Acesta a menționat și producția de mobilă, unde se pot dezvolta proiecte în parteneriat, România fiind specializată în prelucrarea lemnului masiv, în timp ce R. Moldova produce mai ales din PAL și alte materiale. În ce privește agricultura, aceasta are potențial de creștere. În prezent, R. Moldova urmează să dezvolte zona de procesare a cărnii, creșterea animalelor, produsele lactate, întrucât astăzi țara își acoperă necesarul din importuri. Din fericire, oamenii de afaceri se interesează din ce în ce mai mult de aceste sectoare.

„În acest moment, Republica Moldova nu poate exporta produse de origine animală, cu excepția unor categorii separate, spre exemplu miere de albine sau produse din pește. Dacă ingredientele provin din Uniunea Europeană, produsele pot fi re-exportate. Spre exemplu, avem producători de înghețată care utilizează ingrediente din zona Uniunii Europene, le procesează în Republica Moldova, prin urmare pot face exporturi cu ușurință. Și aici este un potențial mare de creștere”, a mai spus Andrei Crigan.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: