VIDEO Andrei Trocan, city manager S4: Lucrările de consolidare la Planșeul Unirii au început, zona va redeveni sigură

Andrei Trocan, invitat Puterea Știrilor 14.10

Asistăm la un spectacol ridicol din partea primarului general, nedemn de o asemenea funcție publică, spune Andrei Trocan, city manager al Sectorului 4 al Capitalei, referindu-se la scandalul privind consolidarea planșeului Unirii.

„Conform hotărârii de Consiliu General din 2022, acesta predă proiectul Sectorului 4 pentru a executa lucrările. În expunerea de motive, asumată și semnată de domnul primar general, se spune în felul următor, citez: S-a constatat faptul că în anii trecuți Administrația Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii cât și planșeul Unirii, constatându-se grave probleme structurale care necesită ample lucrări de consolidare și reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, nu poate fi amânat. Între timp, domnia sa se pare că s-a răzgândit și a invocat lipsa unor avize pe care chiar dânsul refuză să le elibereze, el nefiind competent să elibereze autorizația de construire”, a afirmat Andrei Trocan într-o intervenție în direct în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Practic, a mai spus acesta, PMB a indus în eroare Sectorul 4 prin certificatul de urbanism emis, atribuindu-și în mod eronat dreptul de proprietate asupra zonei planșeului, în neconcordanță cu prevederile cărții funciare emise de Oficiul de Cadastru. Conform extrasului de carte funciară, proprietarul terenului aferent Planșeului Unirii este Ministerul Mediului, prin Apele Române. Cu toate acestea, Nicușor Dan a afirmat, recent, că proprietar ar fi, de fapt, Primăria Capitalei.

„La conferința de dimineață, domnul primar Daniel Băluță a pus la dispoziția reprezentanților presei documentul emis de Oficiul de Cadastru. Deci dânsul poate spune că e o eroare, noi prezentăm documente în acest sens. (…) Acest proiect n-a făcut altceva decât să blocheze sistematic orice demers venit din partea Sectorului 4, începând cu multiplele solicitări de emitere a autorizației de construire pe care le-am depus acolo, deși, repet, nu aveau competențe teritoriale în acea zonă. De fapt, nici nu poate dispune înlăturarea gardului de protecție a organizării de șantier, acea măsură pe care a dorit să o întreprindă astăzi la prânz, nefiind competenți pe zona respectivă din punct de vedere teritorial, iar în ceea ce privește legalitatea emiterii autorizației de construire emisă de Sectorul 3, de asemenea. nu are competențe”, a explicat invitatul.

În continuare, a mai spus Andrei Trocan, Inspectoratul de Stat în Construcții a emis un document conform căruia autoritatea competentă să emită autorizația de construire este Sectorul 3. Acesta a adăugat faptul că, din nefericire, în ultimii doi ani de zile, primarul Daniel Băluță l-a contactat sistematic pe primarul general, însă acesta nu a răspuns, din acest motiv singura cale de comunicare în momentul de față ar fi prin intermediul conferințelor de presă.

„În acest moment, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de îndată, începând cu ziua de astăzi, orele 0:00, având în vedere și prevederile protocolului încheiat între Sectorul 4 și Administrația Națională Apele Române, prin care se preda amplasamentul către noi, astfel încât constructorii au putut demara lucrările de urgență de la prima oară a zilei. Lucrările sunt în curs de desfășurare la ora actuală.  (…) Conform expertizei tehnice întocmite de experții UTCB, planșeul Unirii constituie pericol public. Acesta e principalul motiv pentru care s-a emis autorizația în regim de urgență. De asemenea, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care a luat act de pericolul public și a dispus tuturor instituțiilor abilitate să ia măsuri pentru îndepărtarea pericolului. Deci, practic urgentarea lucrărilor era o necesitate constatată de o mulțime de instituții”, a subliniat invitatul.

La întrebarea ce le recomandă oamenilor, acesta a menționat evitarea pe cât posibil a zonei respective. Vestea bună, a mai afirmat Andrei Trocan, este că lucrările de consolidare au început și că în cel mai scurt timp zona va redeveni sigură odată cu finalizarea acestor lucrări, respectiv peste doi ani de zile.  Valoarea lucrărilor este de aproximativ circa 1.000.000.000, suma prevăzând atât refacerea planșeului, cât și consolidarea pasajului subteran. În ce privește un eventual mesaj transmis primarului general, acesta a afirmat:

„Să fie mai atent la nevoile bucureștenilor și să treacă peste orgolile personale, încercând să coopereze cu ceilalți primari de sector pentru că nu este niciun moft, așa cum dânsul a afirmat, un moft al unui primar de sector. E o necesitate reală a tuturor bucureștenilor, nu doar a celor din sectoarele trei sau patru, ci a tuturor bucureștenilor și nu numai care tranzitează poate cea mai aglomerată zonă din București”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: