VIDEO Andronache despre Referendumul lui Nicușor Dan: Să se aplice același mecanism ca la votul pentru prezidențiale

Sursa foto: Facebook - Andronache Gabriel

Locuitorii Capitalei vor raspunde la o serie de întrebări în cadrul referendumului din 24 noiembrie. Amendamentul PNL, care prevede ca referendumul lui Nicușor Dan și alegerile organizate în aceeași zi să se desfășoare în aceleași secții de votare, a fost adoptat de Comisia juridică. Actul normativ va merge în plen pentru dezbatere și vot final.

Gabriel Andronache (PNL) spune că proiectul urmărește ca pe lângă votul în aceleași secții de votare să se aplice și același mecanism de gestionare a voturilor exprimate de bucureșteni ca pentru alegerile prezidențiale.

„Eu cred că dorința bucureștenilor de a se pronunță pe aceste elemente pe care primarul general al Capitalei dorește să le supună atenției este cea mai importantă chestiune pe care trebuie să o avem în vedere când vom reglementa aspectele organizatorice.

PNL a depus un amendament pentru ca, în situaţia în care referendumurile naţionale şi locale sunt organizate în aceeaşi zi cu alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare sau locale, alegătorii să voteze în aceleaşi secţii de votare.

Proiectul urmărește că pe lângă votul în aceleași secții de votare să se aplice și același mecanism de gestionare a voturilor exprimate de bucureșteni în sensul de a se acordă atribuții birourilor electorale constituite pentru alegerile prezidențiale de a face numărătoarea voturilor pentru referendum, astfel încât rezultatul final să se centralizeze la BEC”, a declarat Andronache.

Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembire, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, spune că referendumul cerut de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, poate fi organizat simultan cu alegerile naţionale, însă nu în aceleaşi secţii de votare.

Referendumul local va avea următoarele întrebări:

Una privind împărțirea banilor care se strâng din taxele și impozitele bucureștenilor între Primăria Generală și primăriile de sector. Nicuşor Dan: De ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim noi, distribuiți de Guvern din aceste taxe și impozite și atribuțiile sectoarelor și banii pe care îi primesc dumnealor.
A doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul Municipiului București să emită autorizații de construire pe toată suprafața orașului.

Nicuşor Dan: Traficul din București care e principala problemă a bucureștenilor vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic orașul ăsta, necontrolat, și atunci dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș.

Pe buletinul de vot va fi adăugată o a treia întrebare, propusă de grupul consilierilor generali ai PSD, privind combaterea traficului de droguri în București.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: