VIDEO Antonio Amuza: Când e vorba despre vicii, schimbarea nu se întâmplă doar prin coerciție

Proiectul de lege privind interdicția utilizării țigărilor electronice în școli precum și de a le vinde minorilor a trecut astăzi de Parlament, urmând să mearGă la președintele Iohannis la promulgare. Proiectul prevede și sancțiuni de până la 100.000 de lei, în funcție de gravitatea și amploarea faptei.

Cât de relevante sunt sancțiunile raportat la urmările pe care le are fumatul și mai ales fumatul la vârste mici dar mai ales care vor fi efectele reale ale acestei legi au fost, printre altele, temele discuției cu sociologul Antonio Amuza, prezent astăzi în studioul Puterea Știrilor.

„Este clar o schimbare care ne duce într-o logică normală, firească a lucrurilor. Chiar nu eram neapărat la curent cu subiectul acesta. Știam de niște cercetări în derulare pe modul în care se încearcă scoaterea în afara legii a vânzării în rândul minorilor. Mă bucur că se întâmplă asta și, cum ziceam, cred că este o plasare într-o logică contemporan firească, normală”, a afirmat sociologul.

Că este vorba despre obiecte tehnologizate, că sunt sau nu pe bază de tutun, ars sau nu, nu mai este nevoie de dovezi și studii pentru a înțelege care e impactul negativ asupra sănătății, asemenea măsuri sunt binevenite.

„Rămâne de văzut în ce măsură lucrurile acestea schimbă o cultură, pentru că, sigur, o lege nu schimbă lucrurile peste noapte, explică cercetătorul. (…) Înăsprirea în general nu este neapărat singura soluție. Evident că ajută, creează un cadru pentru asta și cumva maximizează, dacă vreți, puterea organelor de control, cele care pot produce schimbarea. Pe de altă parte, schimbarea nu se întâmplă doar prin coerciție, mai ales când vorbim de vicii.”

În plus, adaugă Antonio Amuza, trebuie lucrat și la o politică educațională care să sprijine acest lucru, însă aici suntem, din păcate, restanțieri.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: