În timp ce partidele negociază formarea viitorului guvern, Nicușor Dan anunță că va candida ca independent la alegerile prezidențiale de anul viitor. Acest lucru creează probleme mai ales Uniunii Salvați România, care urma să o susțină în continuare pe Elena Lasconi în cursa pentru președinția României.
„Nu cred că putem să vorbim despre o mutare surpriză. Nu neapărat că lucrurile erau cu adevărat predictibile, dar anunțul lui Nicușor Dan era cu siguranță un scenariu de lucru pentru cineva care se îngrijește de strategia politică a unui partid înființat chiar de acesta. În situația aceasta, cel mai probabil, USR va trebui să facă un calcul foarte serios al impactului deciziei de susținere a unui candidat sau a celuilalt. Gândiți-vă în felul următor: nu știm cu adevărat câte șanse ar fi avut Elena Lasconi. Sunt câteva date și noi avem un sondaj în acest sens, care surprinde intenția de vot a românilor, care, trebuie să spunem, nu era majoritar în favoarea Elenei Lasconi”, a afirmat Antonio Amuza, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Votanții loiali USR sunt unii mult mai activi, mult mai dornici să evalueze activitatea partidului pe care îl votează, observă sociologul. Spre deosebire de alegătorii partidelor tradiționale, care sunt mult mai ascultători, când vorbim despre USR, observăm un feedback continuu. Prin urmare, electoratul USR înțelesese de ce era important votul pentru Elena Lasconi, precum și nevoia susținerii unui drum european, occidental, alături de NATO, explică Antonio Amuza.
„Or, în momentul în care vii cu o alternativă la câteva săptămâni distanță, asta arată lipsa de consistență și de constanță, lucruri pe care le clamai ca fiind de de fapt soluția și atuul tău ca partid. (…) Decizia partidului, de a alege să meargă mai departe cu Nicușor Dan în defavoarea Elenei Lasconi, poate să aibă un impact negativ”, a subliniat sociologul.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News