Un guvern de uniune națională pleacă de obicei cu a doua șansă, cu alte cuvinte nu are un sprijin politic real, spune sociologul Antonio Amuza, pornind de la discuțiile care au loc zilele acestea între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități.
„Dacă rolul acestui guvern este mai degrabă de soluționare a unor crize, deci să stingă niște incendii economice, în principal, atunci probabil că asta vor reuși. Doar că, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să vorbim clar de transformarea statului, în ideea de a-l face ceva mai suplu decât este în prezent”, a afirmat Antonio Amuza, invitat în emisiunea Puterea Știrilor.
Acesta a amintit cazul Argentinei, care a reușit să reducă drastic inflația comasând ministerele și reducând numărul bugetarilor.
„Asta ar trebui să facă și România, pentru că s-a lăfăit în ultimii ani destul de mult pe bani publici, inclusiv în ceea ce privește o serie de fonduri europene care au ajutat țara să se mențină pe o linie de plutire. Dar a fost practic o infuzie de capital externă ce trebuia susținută inclusiv în termeni de producție. În ce privește producția, nu prea a funcționat. Mai degrabă o serie de servicii care au rulat în România și, evident, au dus la o consolidare de fațadă a a economiei pe care, sigur, astăzi trebuie s-o plătim într-un fel sau altul. Din fericire, alegerile parlamentare au fost validate, avem președinte, Parlament, vom avea și guvern, deci, din acest punct de vedere, economic vorbind, există toate instrumentele. (…) Va exista un guvern cu potențial destul de ridicat de a implementa niște politici economice, doar că nimeni nu vorbește despre asta, observă invitatul. Mai mult, liderii par să fie aceiași, nu au fost înlocuiți, doar că acum totul se petrece sub umbrela <<am învățat lecția, am înțeles mesajul oamenilor>>”.
În ce privește ideea de a merge la prezidențiale cu un candidat comun, Antonio Amuza spune că aceasta s-ar putea să fie exact motivul care va consolida și mai tare nevoia unui vot antisistem, la alegerile din prim[vara anului viitor.
„Pentru că motivul pentru care am ajuns aici, în primă instanță, a fost exact încercarea unor partide de a construi artificial niște asocieri care nu reveneau sau nu reieșeau dintr-o voință organică a societății. Dimpotrivă, oamenii se simțeau cumva îngrădiți, că nu mai aveau alte alternative decât cele care erau puse pe masă. (…) Mie mi se pare că, atunci când avem nevoie de un premier, rostogolim același nume și că există o criză de lideri în România, iar partidele nu s-au îngrijit în legătură cu asta” a subliniat sociologul.
Acesta a amintit faptul că, dacă partidele își propun să se schimbe, atunci ar fi interesant de văzut cum îi recrutează pe tinerii interesați de politică, pe cei cu adevărat dornici să se implice civic.
„Vorbim despre tineri doar în zilele de alegeri. De fiecare dată când au ieșit tinerii la vot, suntem surprinși de faptul că că aceștia n-au votat așa cum ne imaginam. Pentru că și aici se construiește un arhetip al tânărului salvator, care vine din diaspora sau nu neapărat”, a mai adăugat Antonio Amuza.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News