VIDEO Antonio Amuza, sociolog: Orice protest este un semn al dorinței de predictibilitate

Pornind de la cele mai importante evenimente ale ultimelor săptămâni, realizatoarea emisiunii Puterea Știrilor l-a invitat în ediția de astăzi pe sociologul Antonio Amuza să decrie acest început de 2024, în contextul alegerilor care urmează.

„Până la urmă, startul a fost dat chiar de anul trecut, când am avut profesorii care au ocupat Calea Victoriei. Și fără doar și poate, era un preambul pentru ceea ce se întâmplă astăzi și anul acesta, cum foarte bine spuneți înaintea unor seturi de alegeri în care lucrurile ar urma să se reseteze. E șansa lor, a fiecărei categorii sociale, socio-profesionale din țară, să obțină acele beneficii de care au nevoie pe termen lung. Până la urmă, e o formă de negociere”, a afirmat sociologul.

Orice protest, dincolo de negociere, este și o formă, o invitație la dialog, spune acesta. Ca întotdeauna, însă, dialogul presupune două părți, dar deschiderea pentru un schimb de idei este benefică întotdeauna.

„De fapt, subliniază acesta, cred că protestele pe care le experimentăm și noi în țară, dar și în afara României. Sunt o nevoie, o strigare a dorinței pentru predictibilitate, să te asiguri că mâine și anul viitor lucrurile sunt cumva ușor de imaginat, așa încât tu să poți să investești și să-ți aducă o garanție serioasă a investiției pe care o faci.

În ceea ce privește posibilitatea ca aceste proteste să afecteze imaginea coaliției PNL-PSD, sociologul recunoaște că partidele de guvernare sunt întotdeauna erodate înainte de începerea campaniei pentru alegeri.

„Și marii câștigători întotdeauna sunt, hai să-i spunem, partidele care aleg un mesaj antiestablishment. Deci, în cazul nostru, partidele de opoziție, tocmai pentru că oamenii ajung cumva să își dorească schimbarea cu orice preț. Din punct de vedere sociologic, vorbim de nevoia de resetare, adică o dorință a oamenilor de a schimba peisajul politic și de dragul schimbării și atât. Chiar dacă lucrurile ar merge bine, este sănătos din punct de vedere democratic să încerce alternative, cu atât mai mult cu cât, iată, avem în momentul ăsta o oarecare guvernare latentă, amorfă, care tot tărăgănează diverse decizii. Am văzut de curând propunerea de comasare a alegerilor. Aceasta a tot fost împinsă săptămâni de-a de-a lungul, iar asta erodează până la urmă electoratul și îl face pe aceșta să se întrebe în ce măsură lucrurile sunt așa cum sunt prezentate, ca pe o invitație la dialog sau mai degrabă o fugă. Pare că câteodată, statul nu-ți este neapărat partener și, sigur, cetățenii amendează asta și sub forma protestelor”, a subliniat sociologul Antonio Amuza.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL