VIDEO Austria controlează prețul energiei din România: „Dețin puterea. Noi am permis asta!”

Sursa foto: unsplash

Preţul energiei spot pe piaţa din România, devenită în unele zile cea mai scumpă din Europa, a ajuns să fie dictat indirect tot de la Viena, acolo de unde România îşi „ia lumina“ şi pentru preţul gazului, pe care paradoxal, în comparaţie cu Austria, chiar şi-l produce singură. 

Veronica Duțu, economist și consultant fiscal, spune că România ar trebui să fie capabilă să gestioneze costul energiei pe cont propriu, fără influența altor țări care fac afaceri profitabile pe teritoriul nostru. Aceasta este o consecință a deceniilor de conducere fără obiective clare și direcție economică națională.

„Îl controlează pentru că dețin puterea. Noi am permis asta timp de peste 30 de ani, pentru că noi, cei care producem energie, ar trebui să gestionăm acest cost cu energia, nicidecum să gestioneze alte țări care fac business și câștigă bani la noi în România.

Această situație în care se află România acuma este rezultatul a peste 30 de ani de conducere a țării fără să avem niște obiective clare, fără să avem o direcție corectă a economiei naționale. Gândiți-vă că la noi fabricile de producție le numeri pe degete, ele sunt pur și simplu economia națională. Ăsta este punctul meu de vedere. Nu am avut la conducere patrioți care să țină cu poporul și să țină cu economia noastră. Am așteptat ca soluțiile să vină din exterior.

Nu este corect! Un popor se dezvoltă într-adevăr și cu ajutor extern, dar un popor se va dezvolta numai dacă apelează 100% la resursele sale din interiorul țării. Nu putem să ne dezvoltăm doar uitându-ne peste graniță”, spune Veronica Duțu.

Efectul Austria: cum a ajuns această ţară să controleze şi preţul energiei de aici după cel al gazului, totul în timp ce ţine România bătând la porţile Schengen?

Preţul energiei spot pe piaţa din România, devenită în unele zile cea mai scumpă din Europa, a ajuns să fie dictat indirect tot de la Viena, acolo de unde România îşi „ia lumina“ şi pentru preţul gazului, pe care paradoxal, în comparaţie cu Austria, chiar şi-l produce singură

♦ Conexiunea slabă dintre Austria şi Ungaria este unul dintre cei mai importanţi factori care au delimitat în ultima lună pieţele vestice ieftine de cele din regiune, aflate de doi ani la graniţa cu războiul din Ucraina. La aceasta se adaugă limitările de capacitate pe direcţia Austria-Ungaria şi Austria-Slovenia vizibile din mai încoace

♦ Pentru noi, efectul Austria este cu atât mai puternic cu cât aceasta este ţara care ţine România la porţile Schengen

♦ De ce preţul energiei din regiunea cea mai apropiată de războiul din Ucraina nu este o prioritate europeană aşa cum a fost conectarea la gazele de aici?

Vinerea trecută, preţul energiei spot din România era de 193 euro/MWh, în scădere cu 21% faţă de ziua anterioară în contextul în care, din fericire, vântul bătea în Dobrogea. În jurul prânzului, circa 20% din energia României veneau de la eoliene, aşa că importurile erau de sub 300 MW.

Această gură de aer a venit după zile de coşmar pentru gestionarea sistemului energetic local, împins atât de tare în corzi, încât acolo unde s-a putut au fost repornite toate centralele pe cărbuni.

Peste noapte, cărbunii au devenit salvarea sistemului energetic local. Dar în acest timp, Germania avea vineri 86 de euro/MWh, iar Austria un răcoros 77 de euro/MWh. La graniţa dintre Austria şi Ungaria se produce de fapt fenomenul care a afectat toată regiunea. Astfel, Ungaria avea vineri un preţ de 177 de euro/MWh, care se descărca în toate pieţele sud-est europene.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: