România va avea o aplicație unică, o platformă pe care oamenii se pot înregistra pentru a obține orice document de care au nevoie. Ce va conține aceasta, cum se pot înregistra oamenii dar și ce presupune mai departe procesul digitalizării a vorbit astăzi ministrul Bogdan Ivan, prezent în studioul Puterea Știrilor.
„Este un model foarte simplu, în care vreau să scurtăm drumurile inutile făcute de oameni la zeci de ghișee sau navigarea printre acestea. Totul într-un singur loc, fie că vorbim de browser, fie că vorbim de aplicație, vom avea documentele de identitate, permis, buletin, pașaport. Oamenii vor fi notificați atunci când urmează să expire fiecare dintre aceste documente cu 30 de zile înainte, iar ei vor putea să intre în aplicație pentru a fi reînnoite aceste documente direct de pe telefon, tabletă sau laptop, din confortul casei, de la birou, din mașină, oriunde s-ar afla în lume și să se programeze pentru acea zi în care vor face poza pentru permis, buletin sau pașaport. Ei vor putea precompleta câmpul cu acea solicitare, nu vor mai fi nevoiți să se ducă la un ghișeu, să completeze de mână cerere sau să sune undeva, sau să facă toată procedura ultra-birocratică de până acum. Vor putea să o facă într-un mod simplu, direct și deschis, de pe telefon”, a afirmat ministrul Digitalizării.
Acesta a mai spus că și diplomele de studii vor fi emise cu un cod QR, începând cu acest an, lucru important, întrucât în acest fel va putea fi verificată veridicitatea documentelor. Mai mult, oamenii vor putea să se înscrie la studii, să-și înscrie copiii la grădiniță, la școală, să primească certificate, vor putea asta nu chiar în această toamnă, dar când va fi gata întreg procesul în care vom migra toate aceste servicii publice către aplicația și platforma unică a statului român.
„Și spitalele vor transmite direct către Serviciul de Evidență a Populației de unde sunt emise certificatele de naștere aceste date, iar părintele îl va descărca direct în PDF sau îl va lua și fizic atunci când se va prezenta la ghișeu. Dar nu vom mai forța părintele, tatăl, ca în ziua în care totuși e o zi importantă din viața fiecărui tată, să meargă să-și vadă copilul, să vadă că mama este sănătoasă, să se ducă să ia hârtiile de la spital, să se plimbe la primărie, liceu care se-nchide la ora 14:00 va fi scutit de toată această birocrație. Pe de o parte aceste documente, pe de o parte documentele de proprietate, fie ale mașinii, fie ale unui imobil… Dacă de exemplu eu vă vând o mașină, automat intră în bază contractul de vânzare-cumpărare, toate datele se vor duce către Serviciul de Evidență a Mașinilor, către Registrul Auto Român, va fi radiată de pe numele meu, pe numele dumneavoastră și va fi încărcată pe numele dumneavoastră la primăria, domiciliul, știință în care locuiți dumneavoastră și automat toate aceste drumuri care astăzi ne mănâncă foarte mult timp, vor fi scurtate. Am implementat în legislație principiul o singură dată. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă statul român, indiferent de autoritatea pe care o are, are informații despre Bogdan Ivan ca posesor a mașinii x, automat nu voi mai fi nevoit eu să caut, să scot acte doveditoare pentru altă instituție publică din România, pentru același subiect”, a mai explicat invitatul.
Bogdan Ivan a arătat în continuare că lucrurile nu se schimbă înro țară prin decrete, prin instrumente foarte clare care funcționează și care sunt operaționale.
„Când am ajuns în minister, acum un an de zile, am luat modelul celor mai bune state din lume în materie de servicii publice digitale. Am văzut cum au făcut ei, cu ce tehnologii, am renegociat PNR-ul pentru România și astfel astăzi suntem în achiziție publică pentru proiectul de cloud guvernamental. Doi, am adus banii europeni și am făcut licitația, am semnat contractul de lucrări, lucrăm la acest portal unic al României, prin care oamenii să-și găsească toate datele referitoare la serviciile pe care le pot primi din partea statului direct, online, fără să depindă de un program al unui ghișeu sau de dispoziție a funcționarului din spatele ghișeului. Vorbim despre documente de identitate, documente de studii, documente de schimbare a proprietății, inclusiv vânzarea sau cumpărare unui imobil sau a unei mașini, documente referitoare la actele de muncă și statusul contribuției pentru sistemul de pensii, pentru sistemul de șomaj. Toate vor putea să fie consultate direct acolo. Vei putea să vezi cât mai ai până la când ești la pensie, vei putea să vezi cu ce pensie ești pe simularea legislației de astăzi, cu cât trebuie să mai contribuie dacă ieși anticipat, care este penalizarea. În momentul de față lucrăm la versiunea de browser. În paralel, lucrăm și la aplicație. Termenul este ca până în septembrie 2025 să fie terminat acest contract. Din discuțiile pe care le-am purtat cu companiile care au câștigat această achiziție publică, am cerut să devanseze cât mai mult acest termen pentru a oferi primele servicii în acest portal unic încă din această toamnă, iar tot ceea ce astăzi se poate folosi online pe ghiseul.ro, automat va putea să intre și în aplicația unică a statului. Le vom integra tocmai pentru a nu trimite oamenii în multe browsere. În același timp le interconectăm și cu sistemele de plăți online, pentru a nu fi în situația în care atunci când vrei să faci o anumită plată pentru rovinietă, de exemplu, care poate să fie plătită și direct pe ghișeul.ro, de săptămâna trecută, să trebuiască să intri, să introduci toate datele cardului, să generezi un cod, să primești un SMS… Datele rămân în continuare atunci când asociezi contul tău personal cu datele în baza CNP-ului și ale cardului de pe care poți să faci plățile”, a explicat Bogdan Ivan.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News