VIDEO Banciu, Ministerul Mediului: Împădurirea și reabilitarea zonelor umede, cruciale pentru prevenirea inundațiilor

sursa: x

Sorin Banciu, Secretar de stat în Ministerul Mediului, a discutat în platoul Puterea Știrilor despre progresele și provocările legate de proiectele de împădurire și reabilitare a zonelor umede. Banciu a evidențiat importanța acestor soluții bazate pe natură pentru reducerea riscurilor de inundații și a subliniat că finanțarea pentru astfel de proiecte este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Sunt așa numitele soluții bazate pe natură. Sunt soluții care vin să atenueze riscurile la dezastre. Împădurirea unor terenuri degradate sau împădurirea unor terenuri în pantă reduce riscul de viituri, pentru că pădurea absoarbe acest exces de umiditate și până să ajungă să crească foarte mult nivelul apei, o mare parte din această apă este absorbită de ecosisteme naturale. La fel și zonele umede în care apa are loc să se întindă fără să creeze pagube este un obiectiv prioritar. Avem finanțare din PNRR și pentru împăduriri și pentru refacerea acestor zone umede. Din păcate încă nu sunt foarte mulți proprietari de teren convinși că asta e cea mai bună soluție. Încercăm să lucrăm cu ADS, să lucrăm cu primării, să lucrăm cu deținătorii de teren. Zilele acestea semnăm un protocol inclusiv cu Ministerul Apărării pentru a conștientiza nevoia de a împăduri”, declară Banciu.

Cu toate acestea, Banciu a recunoscut că una dintre principalele provocări este conștientizarea necesității acestor măsuri, întrucât nu toți proprietarii de terenuri sunt convinși de beneficiile lor.

„Cea mai mare problemă este conștientizarea necesității împăduririlor și a refacerii acestor zone umede, pentru că de multe ori și zonele pe care le împădurim și zonele pe care vrem să le refacem pentru a lăsa mai mult loc apei să nu creeze probleme, sunt zone care sunt gestionate, sunt terenuri agricole, au de cele mai multe ori proprietari privați și pot să înțeleg un proprietar care nu dorește ca terenul lui să nu mai fie nu știu, cultură de porumb și să devină o zonă umedă. Însă, ce este încurajator este că sunt din ce în ce mai mulți oameni care înțeleg că decât să faci o agricultură prost și să nu fie productivă, mai bine lași zone umede.

Sunt exemple în Delta Dunării, dar și pe cursul inferior a Dunării de localități care au ales să refacă aceste zone umede ca niște zone tampon care reduc viiturile în cazul în care apa este la un nivel foarte ridicat. Și văd și beneficiile, pentru că o zonă umedă nu aduce doar beneficii pentru biodiversitate sau să reducă riscurile, dar putem discuta de activități piscicole, de recreere, de turism. Adică niște zone care se îmbogățesc cu natură sunt zone atractive pentru oameni”, a explicat Secretatul de Stat.

Pentru a încuraja mai mulți proprietari să participe, statul oferă o primă de 456 euro pe an pentru fiecare hectar de teren împădurit timp de 20 de ani.

„Pe lângă costul împăduririi, al proiectării, al împrejmuiri acestor terenuri, achităm o primă de 456 euro pe an și pe hectar timp de 20 de ani pentru cei care decid să împădurească astfel de terenuri. Nu cred că există o activitate agricolă care să fie mai eficientă din perspectivă economică decât asta. Zilele trecute a venit cineva care dorește să împădurească 5000 de hectare de teren agricol degradat, lucrăm cu ADS-ul, modificăm cadru legislativ pentru a-i încuraja pe cei care au concesionat un teren care nu este productiv din perspectiva agricolă să-l împădurească și venim cu acest mecanism financiar pentru că am pus o valoare, un preț pe carbonul captat de aceste păduri tocmai pentru a-l face interesant din perspectivă economică, pentru că fiecare se gândește să scoată un ban de pe terenul pe care îl are în gestiune.

Eu cred că dacă ne facem niște calcule economice serioase, vedem că împăduririle, cu această primă de sechestrare a carbonului, în condițiile în care statul sprijină tot procesul, de la împădurire, întreținere, împrejmuire, proiectare, absolut toate costurile ar trebui să dea de gândit și să încurajeze mai mulți deținători de teren să ia astfel de decizii”, a concluzionat Banciu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: