VIDEO Bate vântul în Parlament. Gabriel Andronache ia apărarea colegilor absenți

Sursa foto: Facebook

Sărbătorile Pascale dar și campania electorală au încetinit activitatea legislativă. Încă de la începutul lunii aprilie, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, declara că este posibil ca anumite şedinţe de plen să se desfăşoare în sistem hibrid.

Marți, 07.05 a.c., a treia zi de Paști, Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL, a fost printre puținii parlamentari, prezenți în clădirea Parlamentului. Întrebat dacă acest mod hibrid de a funcționa pentru deputați va fi, totuși, mai puțin benefic activităților legislative, Andronache a spus că s-a testat acest mod și că este sigur că funcționează.

„Noi credem că acest sistem online și fizic care este acceptat de Regulament, va funcționa (…). Cum credeți că am funcționat de doi ani de zile? Am funcționat foarte bine. Parlamentul a adoptat legi, în perioada respectiva, care a fost o situație prevăzută de Regulament. Legile au fost promulgate, au intrat în vigoare. Prin urmare, putem funcționa prin acest sistem hibrid și până la încheierea sesiunii.”

Întrebat dacă absența fizica, a parlamentarilor, astăzi, de la sesiunea parlamentară (cu excepția câtorva politicieni, prezenți), este cauzată de Sărbătorile Pascale sau de campanie, Andronache spune:

„Porniți de la o prezumție greșită deoarece, deja ați dat verdictul: „lipsesc colegi de la ședințe”.  Ședința de Birou permanent s-a desfășurat, în vorum. Au fost luate decizii. Ședința Comitetului liderilor s-a desfășurat, de asemenea, în vorum, cu prezența cvsiunanima a liderilor de grup. Deci nu văd o problema în a desfășura și ședința de plen a Camerei Deputaților, la fel”.

Conform procedurii legislative și Regulamentului de funcționare, Senatul și Camera Deputaţilor se întrunesc anual în două sesiuni ordinare, dar pot fi convocate şi în sesiuni extraordinare. Prima sesiune ordinară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie, iar cea de-a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârsitul lunii decembrie.

De regulă, şedinţele plenare ale Camerei Deputaților, respectiv Senatului, conform cutumei, se ţin de cel puțin două ori pe săptămână iar şedinţele comisiilor permanente o dată sau de câte ori este nevoie. Ziua de vineri a fiecărei saptamâni este consacrată activităţii membrilor Camerei în circumscripţiile electorale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: