VIDEO Bogdan Bucur, istoric: Ne confruntăm cu o amenințare directă la adresa siguranței naționale a României

Bogdan Bucur, invitat Puterea Știrilor 5.12

Cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor, președintele Iohannis a desecretizat documentele discutate la ultima ședință a CSAT. În urma publicării datelor, mai multe organizații au cerut anularea scrutinului, în contextul în care secțiile de vot din străinătate sunt pregătite să se deschidă peste câteva ore. Este evident că ne confruntăm cu o amenințare directă la adresa siguranței naționale a României, spune  istoricul Bogdan Bucur, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

„Tehnologiile au evoluat și ne aflăm între o amenințare directă, pentru că este evidentă punerea în mișcare a unei amenințări la adresa siguranței naționale și o hibridă tentativă de lovitură de stat, întrucât au fost manipulate procedurile și procesele electorale”, a explicat istoricul.

Analizând tot ce s-a întâmplat, putem afirma că este vorba despre un sprijin statal pentru un candidat cu șanse reale minime, dat fiind că s-a situat tot timpul pe unul dintre ultimele locuri. Cu toate acestea, spune Bogdan Bucur, candidatul respectiv a beneficiat de un suport care nu putea veni decât din afară.

„Doar o putere străină care se pricepe la așa ceva este capabilă de asemenea susținere și știm bine ce poate să facă Kremlinul, mâna lungă a Rusiei, atunci când își dorește ceva. Iată, ne confruntăm cu această situație aproape halucinată. Deci, da, este un actor statal care amenință ordinea constituțională a României, iar lucrurile sunt extrem de grave”, a subliniat istoricul.

Acesta a adăugat faptul că, în al doisprezecelea ceas, președintele Iohannis a luat măsuri, prin desecretizarea documentelor prezentate în CSAT. Măsura a fost urmată de reacția mai multor instituții și organizații care au cerut anularea alegerilor din 1 decembrie.

„Nu știu de ce aceste documente nu au ajuns pe masa judecătorilor constituționali atunci când au fost validate alegerile, pentru că ele au fost contestate… Pe bună dreptate, s-a cerut anularea alegerilor. Aș vrea să nu-mi spună nimeni că, așa cum am mai auzit, n-ar avea atribuții, în acest sens, Curtea Constituțională. Curtea Constituțională are fix acele atribuții pe care și le dorește și le interpretează după cum dorește. (…) Curtea Constituțională nu poate fi atacată de nimeni, nu poate fi contestată de nimeni, este autoritate supremă, își interpretează singură propriile atribuții. Ideea că nu putea Curtea Constituțională să se uite pe aceste materiale, documente informative care dovedesc un atentat la adresa siguranței statului este inacceptabilă. Toate acestea în condițiile în care asistăm la deturnarea alegerilor și ne aflăm în situația ca prima autoritate politică în România, autoritatea prezidențială, să intre, indirect,  pe mâinile lui Vladimir Putin – este halucinant”, a afirmat istoricul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: