O analiză realizată recent de Consiliul Concurenței arată că porturile fluviale românești au o structură slab dezvoltată, neadecvată pentru un transport fluvial modern și au nevoie de o serie de investiții.
„Studiul nostru vizează transportul fluvial, unde avem multe porturi cu activitate foarte slabă, care nu au avut parte de investiții și nu au trafic. În cazul acestora, este nevoie de o revigorare a administrării, ceva investiții pentru a le face mai atractive, ca să putem dezvolta comerțul pe Dunăre. Separat de acest raport, am determinat autoritățile portuare să reducă tarifele. În primul rând, acestea trebuie să fie justificate, în al doilea rând, porturile devin mai atractive dacă avem niște tarife mai joase”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
În ce privește zona porturilor marine, Consiliul Concurenței a reușit reducerea tarifelor de pilotaj, iar în prezent continuă procesul de îmbunătățire a organizării serviciului de remorcaj. În plus, acesta are în vedere și alte schimbări care privesc stabilirea tarifelor și a prețurilor de închiriere pentru infrastructura portului.
„Porturile sunt în administrarea statului. La Portul Constanța, avem și acționari privați, dar totuși statul are controlul și pe portul Constanța și pe porturile fluviale. Deci statul este cel care va face investiții, dar nu-l oprește nimeni să atragă și parteneri privați. Pentru că statul nu are totdeauna resurse financiare suficiente și nu are uneori expertiza necesară”, a precizat Bogdan Chirițoiu.
Legat de posibilitățile de finanțare, acesta a enumerat fondurile europene pentru investiții, PNRR, cele pentru dezvoltare. Prin urmare, problema nu constă în faptul că nu ar exista surse de finanțare.
„Este o problemă de organizare, de management, dar și de atenție, întrucât Ministerul Transporturilor e foarte mare, iar prioritatea este partea rutieră, vedem toți cu bucurie că în sfârșit lucrurile se mișcă. Vedem lucrări mult mai numeroase pe zona de infrastructură rutieră, pe autostrăzi, decât am văzut în alți ani. În al doilea rând, acesta are de făcut calea ferată, unde lucrurile se mișcă mai încet. Prin urmare, porturile sunt deja a treia prioritate. Și, în orice caz, toată atenția este îndreptată spre Constanța, acolo sunt investițiile mari, porturile dunerene sunt cumva cenușăreasa sistemului”, a explicat președintele Consiliului Concurenței.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News