Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit miercuri într-o conferință la care au participat și șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu și cel al Poștei Române, Valentin Ștefan, despre procesul de recalculare a pensiilor.
„Este o perioadă istorică legată de reforma sistemului de pensii românesc. Să ne amintim că reforma a fost inclusă în PNRR în 2021”, a spus Marcel Boloș.
Ministrul a enumerat principalele obiective ale reformei pensiilor, asumată încă din 2021 prin PNRR.
„Vorbim despre înlăturarea inechităților, despre asigurarea sustenabilității în acest sistem de cheltuieli în PIB. Legea în ansamblul său și-a atins obiectivul de avea un sistem sustenabil de pensii. Am văzut cum a evoluat în timp sistemul: dacă în 2020 aveam un buget de pensii de 81,4 miliarde de lei, în 2024 bugetul urcă la 136,3 miliarde de lei, o creștere cu aproape 50% a bugetului”, a afirmat ministrul.
Ministrul de Finanțe a afirmat însă că, de-a lungul timpului, au existat și încercări eșuate de recalculare a pensiilor.
„De-a lungul timpului au fost și încercări eșuate de recalculare a pensiilor. Acum este un efort comun al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a Ministerului de Finanțe și a Poștei Române ca acești cei 3,8 milioane de pensionari să beneficieze de majorări”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul de Finanțe a adăugat că a fost evaluat un efort bugetar lunar de 2,5 miliarde de lei, aproape 10 miliarde de lei până la finalul anului, care cuprinde sumele rezultate din recalcularea pensiilor.
„Acești bani există atât în bugetul de stat, cât și în vistieria noastră. Banii vor fi virați la timp românilor care beneficiază de creșterea pensiilor
Începând cu 2021 prin jaloanele 214 și 215 au fost puși pilonii pentru reformarea sistemului de pensii. Ministrul de-atunci Raluca Turcan a început digitalizarea dosarelor de pensii.”, a adăugat ministrul.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News