VIDEO Bomba ecologică de la incineratorul Repsan Energy Oarja, Argeș. Șeful Gărzii de Mediu anunță verificări

Andrei Corlan, invitat Puterea Știrilor 29.10

Autoritățile locale din județul Argeș au destructurat o adevărată bombă ecologică. Despre ce s-a întâmplat acolo a vorbit Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii de Mediu, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

„Controlul demarat încă de săptămâna trecută se află în desfășurare. Înțeleg că acolo există o extindere a activității autorizate și controlul vizează verificarea legalității desfășurării activității, verificarea autorizației de mediu, a aspectelor care ne-au fost semnalate prin sesizările transmise, luarea măsurilor care se impun. În trecut, această societate a mai fost sancționată de către Garda de Mediu și a fost propusă atunci suspendarea autorizației. Din documentele pe care le-au transmis la acea dată, acum 2 ani, reiese că acele măsuri au fost îndeplinite. Acum, sunt în control colegi, atât din cadrul Comisariatului General de la București, cât și din cadrul Comisariatului Județean. Se va verifica pe fond toată activitatea de acolo și în particular aspectele sesizate și dacă se dovedește că orice factor de mediu este afectat, cu siguranță colegii mei vor lua toate măsurile care se impun astfel încât să asigurăm un mediu curat în zonă”, a afirmat șeful Gărzii de Mediu.

Potrivit acestuia, controlul se va finaliza la începutul săptămânii viitoare, tot atunci urmând să fie făcute publice și rezultatele și măsurile luate. În ce privește riscul privind sănătatea oamenilor din zonă, Andrei Corlan spune că vom afla mai multe la finalul controlului.

„Ceea ce pot spune este că abordarea va fi una integrată, când ne referim atât la protecția mediului înconjurător și dacă sunt aspecte care țin de atingerea sănătății populației, de disconfort olfactiv, de orice aspecte, vom înainta toate aceste concluzii, instituțiilor autorizate, cum ar fi Direcția de Sănătate Publică, Poliției Economice și altor instituții”, a mai spus șeful instituției.

La întrebarea dacă Garda de Mediu are semnale referitor la alte cazuri asemănătoare, Corlan semnalează managementul defectuos al deșeurilor ca fiind una dintre problemele principale ale României. Acesta a dat drept exemplu colectarea și deținerea ilegală a deșeurilor, reciclările fictive, instalațiile neautorizate de procesare.

 „Sunt subiecte asupra cărora Garda de Mediu atrage atenția cel puțin săptămânal. Și dincolo de acest caz particular care are toată atenția noastră, sunt multe, multe alte subiecte la nivel național asupra cărora Garda de Mediu se apleacă atât prin structurile teritoriale cât și prin structura centrală”, a menționat invitatul.

În ce privește situația gropilor de gunoi pentru care țara noastră se află în procedură de infringement, acesta spune că mai avem 29 de depozite de acest tip și că vor fi  fi închise în mare parte prin expropriere din fonduri alocate prin Administrația Fondului pentru Mediu.

La întrebarea dacă pedepsele aplicate pentru poluarea prin evacuarea cu știință în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase sunt prea blânde, șeful Gărzii de Mediu este de părere că acestea sunt proporționale cu fapta.

„Dincolo de Ordonanța 195, avem pedepse cu închisoarea și până la 7 ani, pe Ordonanța 92, respectiv Legea deșeurilor. Important este ca toate constatările să fie bine documentate, susținute de acte în sensul ăsta și mai apoi organele de cercetare să ducă la bun sfârșit ceea ce noi înaintăm. (…)  În ultimii 3 ani, Garda de Mediu a sistat activitatea a peste 1300 de societăți și a elaborat peste 800 de sesizări. La capitolul sancțiuni avem 440 de milioane de lei, ceea ce este o sumă impresionantă, dar sancțiunile evident că n-au rezolvat anumite probleme și mai mult decât aceste cifre care pe lângă faptul că arată că Garda de Mediu este o instituție activă, arată că avem suficiente probleme care poate că n-au fost abordate așa cum trebuie și tocmai de aceea, facem un pas în plus și atunci când identificăm vulnerabilități legislative care sunt exploatate de diverși făptuitori, înaintăm și avem trei astfel de cazuri până acum, propuneri de modificare a legislației pentru a a ne adapta la provocările actuale”, a subliniat Andrei Corlan.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: