Skip to content
Externe

VIDEO Boris Johnson: Mulţi spuneau că un acord în acest an este imposibil

twitter

Premierul britanic Boris Johnson a salutat joi proaspăt semnatul acord comercial cu Uniunea Europeană, despre care a spus că are 500 de pagini şi că valorează 660 de miliarde de lire sterline, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Au fost mulţi oameni care ne-au spus că provocările pandemiei de COVID-19 au făcut această sarcină imposibilă şi că ar trebui să extindem perioada de tranziţie„, a declarat Boris Johnson reporterilor într-o conferinţă de presă de la Londra.

„Am respins acea abordare”, a spus el, întrucât depăşirea pandemiei este prioritatea numărul unu a ţării.

Oamenii au spus că nu putem face parte dintr-o zonă de liber schimb cu UE fără să fim obligaţi să respectăm legile UE”, a mai spus politicianul de centru-dreapta. „Ni s-a spus că nu putem să avem prăjitura noastră şi s-o mâncăm„, a adăugat el.

Dar este exact ce face acest acord„, potrivit premierului britanic, care a adăugat că acesta furnizează „o nouă stabilitate şi o nouă siguranţă în ceea ce a fost odată o relaţie dificilă şi plină de sincope”.

Johnson a spus că Londra a fost de acord cu o perioadă de tranziţie „rezonabilă” de cinci ani şi jumătate cu UE în chestiunea pescuitului, mai lungă decât cea de trei ani pe care o dorea dar mai scurtă decât cea de 14 ani pe care a cerut-o iniţial Bruxellesul.

Vom fi un stat de coastă independent care va fi în control deplin al apelor sale, iar cota de peşte a Regatului Unit va creşte substanţial de la aproape jumătate astăzi la două treimi peste cinci ani şi jumătate”, a mai spus el în conferinţa de presă de joi.

Am vrut trei ani, am sfârşit cu cinci ani. Cred că este o perioadă de tranziţie rezonabilă”, a afirmat el. Premierul Johnson a promis că industria piscicolă din Marea Britanie va beneficia de un program de mai multe milioane de lire sterline pentru a-şi moderniza flota şi mijloacele de procesare a peştelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *