VIDEO Bruno Ștefan, sociolog: În campania trecută, obiectivele tuturor au fost cum să piardă celălalt puțin

Bruno Ștefan, invitat Puterea Știrilor 20.03

Deși lecția alegerilor trecute a arătat clasei politice că merge spre o fundătură, aceasta speră că la următoarele alegeri va obține un alt rezultat, spune sociologul Bruno Ștefan, invitat în studioul Puterea Știrilor. În mod normal, un candidat își dorește să crească, să atragă de partea lui cât mai mulți votanți.

„În campania trecută, obiectivele tuturor au fost cum să piardă celălalt puțin, cum să-l fac pe altul să mai piardă, doar-doar în felul ăsta mai cresc eu, nu câștigând, ci pierzând celălalt. Și toți s-au ținut așa, unul pe altul, să tragă scaunul de sub celălalt, și atunci a țășnit unul de pe ultimul loc până pe primul, tocmai pentru că ei n-au avut ca obiectiv să-și atragă publicul de partea lor. S-a creat un val de ură împotriva sistemului. Iohannis a reprezentat sistemul, a fost satanizat. PSD, PNL, UDMR reprezintă partidele sistem, drept  urmare ura față de aceste partide este atât de mare, încât candidații caută alte jocuri în loc să schimbe atitudinea, percepția asta și să se ducă spre un public care până la urmă le-a votat primarii”, a afirmat sociologul.

În plus, partidele nu mai folosesc primarii ca ancore, care să atragă voturi, observă acesta. Primarii nu au mai contat la ultimele alegeri, nu pentru că nu voiau să se mai implice, ci pentru că mecanismele de la centru erau atât de demotivante pentru primari, încât candidații n-au vrut să câștige, adică au vrut să piardă. Lucrurile par să arate la fel și în prezent, numai că asistăm la un soi de contrareacție, pe care o observăm nu numai la noi.

„Este vorba despre o spaimă care se petrece cumva și în alte țări, că se schimbă lumea cu rapiditate, că statele trec prin niște cutremure, că Elon Musk începe să mai dea afară din tot felul de oameni din aparatul de stat… Ai noștri privesc că se întâmplă fenomenele astea de restructurare. Noi avem un aparat destul de puternic care încremerise într-o viață relativ dulce, fără mari responsabilități. Salariul vine, a fost acceptabil, deci încep să se teamă. Așa că, dacă rețelele politice nu mai funcționează, funcționează osatura statului, acum mai mult decât data trecută”, a explicat profesorul universitar Bruno Ștefan.

Acesta aduce ca argument mesajul perceput în urma discuțiilor pe care le are cu colaboratori din diferite instituții din țară, respectiv faptul că încep să se uite spre toți candidații, nu neapărat spre unul anume.

„Un președinte nu se ocupă să dea afară angajați și, cu toate astea, iată, în America se întâmplă. Și oamenii încep să-și pună mari probleme. Pacea după 1989 a însemnat crearea unor state tot mai mari, cu angajați cât mai mulți ca să întărească administrația. Pentru că, până la urmă, au înțeles că și statul produce bani, nu doar consumă, iar cât consumă, poate e nesemnificativ pe cât produce. Ai noștri au produs mai puțin. Dar, oricum, statele produc bani. Educația produce bani, sănătatea produce bani, justiția produce bani. Acum, ei și-au dat seama că se va trece spre un stat minimalist birocratic, dar maximalist militarizat. Și atunci, oamenii aceștia se întreabă ce-i așteaptă”, subliniază Bruno Ștefan, președintele Fundației Biroul de Cercetări Sociale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: