VIDEO București – capitală europeană, dar fără apă caldă și căldură. Badiu, PNL: „Este un paradox!”

Foto PS news

 

Liderul consilierilor generali ai PNL, Andrei Badiu, invitat în emisiunea „Puterea Știrilor” moderată de Marinela Angheluș, susține că edilul Nicușor Dan „nu are o problemă în a transforma Primăria Capitalei într-o agenție de plăți”.

„Lipsa apei calde merge mână în mână cu lipsa banilor. Este un paradox ca dintr-un buget generalizat de 5,5 miliarde de lei, aproape 2,3 miliarde din totalitatea bugetului să se ducă în subvenția la căldură. De aceea cele două: problematica bugetară și a apei calde sunt ombilical legate una de alta.

Foarte pe scurt, CET-urile se alimentează cu gaz natural. Operatorul de gaz natural cel care extrage este Transgazul. Transgazul are niște magistrale care vin în proximitatea orașelor, ulterior pe rețelele mici fiind preluate de distribuitori. Distribuitorii fac legătura dintre consumatorul final și Transgaz. În cazul nostru se dorește conectarea directă a CET-urilor la rețeaua Transgazului, pentru că acolo avem un gaz foarte ieftin.

Avem un adaos pe care și-l pune distribuitorul pentru serviciile prestate, un ados normal și natural. Dar câtă vreme noi putem să facem legătura directă în rețeaua Transgaz, de ce să plătim acel excedent?

Mai ales că nu discutăm despre niște distanțe foarte mari. Și exemplu cel mai coerent sau cel mai concret este CET Vest, unde distanța dintre CET-ul actual și magistrala de gaz este de 400m. Și este un lucru de detaliu, dar nimeni nu s-a aplecat asupra lui.

Cu atât mai mult, actualul primar Nicușor Dan nu are o problemă să transforme toată Primăria Capitalei într-o agenție de plăți, spunem noi la în Consiliul General, pentru că nefăcând altceva, nu face decât să plătească subvențiile, salariile, litigiile și-a închis bugetul.

Unde sunt banii de investiții? Cum putem să ne dezvoltăm fără investiții într-o metropolă europeană, care concentrează 3 milioane de locuitori?

Problema apei calde e, de fapt, un complex de mai multe problematici. Toată lumea se raportează sau crede că există așa un un medicament minune care va rezolva problema asta. Sau să aplicăm o rețetă și se va rezolva”

Ca să avem apă caldă ce trebuie făcut

„Ca să avem apă caldă trebuie să avem în primul rând CET-uri modernizate, să avem pierdere cât mai mică. Pierderea cât mai mică ne da o subvenție mai mică. Ceea ce îmi lasă spațiu bugetar să pot să investesc în a 2-a mare componentă a sistemului, respectiv, în țevi, în rețeaua de țevi care se duce undeva undeva la 2.000km rețeaua. Deci 2.000km de țeavă secundară și 1.000km de țeavă principală magistrală. Dar după aceea trebuie rezolvate și problemele de sistem, însemnând inclusiv problema alimentării cu gaz a CET-urilor. Deci lucrurile sunt mult mai complexe, dar toate trebuie să plece dintr-un punct.

Dacă tu nu începi să capacitezi inclusiv resurse alternative, cum ar fi resursele geotermale, nu e bine. La nivelul nordului orașului sunt resurse și văd că le folosește un întreprinzător privat celebru și văd că se poate acolo exploata această resursă. Noi putem să exploatăm în condițiile în care orașul este deficitar în zona de nord și nord-est în ceea ce înseamnă alimentarea cu apă caldă și cu agent termic”, a spus Andrei Badiu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: