VIDEO Câciu: Noul comisar european va gestiona un buget de 235 de miliarde de euro și va pregăti etapa 2027-2031

Adrian Câciu, invitat Puterea Știrilor 17.09

Noul comisar european, Roxana Mînzatu, va juca un rol important pentru România, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, prezent în studioul Puterea Știrilor.

„Am avut o negociere mai amplă după alegerile europarlamentare, cu Bruxelles-ul, astfel încât să fim la masa deciziilor. Avem o funcție de vicepreședinte al Parlamentului European, prin Victor Negrescu, avem funcția de președinte al Comisiei care se ocupă de politica de coeziune, prin Dragoș Pena. Și, iată, mai nou, știam că vom avea un comisar european, fiecare țară are un comisar, dar avem funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, funcție pe care România n-a avut-o până acum. O funcție de top, zic eu, pentru că sunt doar șase vicepreședinți. Dacă vreți, șase vice-premieri, ca într-un guvern, întrucât, până la urmă, Comisia Europeană este guvernul Uniunii Europene”, a mai spus Adrian Câciu.

Noul comisar european, a mai adăugat acesta, are un portofoliu important pentru România, care are o mare nevoie de resursă umană calificată.

„Ne-au plecat oameni din România și ne-au plecat cei mai calificați. Am ajuns să avem o forță de muncă pe care cu greu antreprenorii încearcă să o aducă la nivelul standardelor acestui moment, pentru că toate lucrurile evoluează, tehnologia evoluează și avem nevoie de resursă umană calificată. De aceea avem și investiții foarte mari în ce înseamnă partea de educație și mai ales în învățământul dual, în pregătirea viitorilor lucrători. Pe de altă parte, avem o problemă pe care trebuie să o recunoaștem, suntem într-o cădere demografică”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

În plus, a explicat acesta, avem nevoie de un om la vârful Comisiei Europene care să propună politici publice. Mai mult decât atât, portofoliul acesta presupune un buget de 235 de miliarde de euro care va pregăti noua etapă de programare post-2027.

„Acesta ne va permite să facem acele strategii necesare României pentru o creștere demografică, pentru atragerea românilor înapoi în România. (…) Am avut un câștig din politica de coeziune. Am avut un câștig de la comisarul Corina Crețu, în domeniul coeziunii, un câștig de la Adina Vălean, pe care a fost comisar pe transporturi. Vedem că lucrurile se mișcă, deși n-aș putea spune că doamna Vălean chiar a adus bani în România pentru transporturi, i-am adus noi, prin europarlamentarii noștri, dar noi trebuie să ne uităm la oameni. Asta este cea mai mare provocare pe care România o are, de la copii, educație, la lucrători, la tineri, la pensionari”,  explicat Adrian Câciu.

România a fost interesată de resursele financiare europene, dar și partea de dezvoltare economică, de creștere a competitivității, a subliniat ministrul fondurilor Europene.

„Ne-am axat pragmatic pe ceea ce e mai bun pentru momentul următor nu cel actual. Pasul următor este legat de oameni de calitate într-o țară de calitate. (…) Avem nevoie să construim politici publice la nivel european, pentru că poți să iei orice fel de măsuri la nivel național, cât timp nu există emulație la nivel european, să se înțeleagă. Europa chiar suferă în zona asta. Europa, dacă ne uităm, este formată din casa de mijloc, s-a diminuat, e formată din bogați și săracii. Roxana Mînzatu va avea o zonă de provocare, nu numai națională, dar va avea și o zonă de provocare la nivel european”, a încheiat Adrian Câciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: