VIDEO Câciu: „Sunt convins că vom avea o coaliție puternică și după alegeri”. Rata absorbției a fondurilor europene

sursa: captura de ecran

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că România a semnat contracte în valoare de 22 de miliarde de euro din fonduri europene. Într-un interviu acordat la Puterea Știrilor, Câciu a explicat că, până în prezent, s-au efectuat plăți de 500 de milioane de euro, iar până la finalul anului 2024, România intenționează să transmită Comisiei Europene o declarație de cheltuieli de 1 miliard de euro.

„Aproximativ 150 de milioane de euro ar trebui să fie rambursați de către comisie. Documentele sunt la Comisie. Provocarea noastră este 2021-2027, unde deja sunt contracte semnate de 22 de miliarde de euro și plăți efectuate la acest moment de 500 de milioane de euro. Urmează să declarăm acum la final de septembrie sau octombrie, să avem prima declarație de cheltuieli de 500 de milioane de euro, iar până la final de an să avem 1 miliard de euro transmiși la Comisie din noul exercițiu financiar”, a declarat Câciu.

Ministrul a subliniat că obiectivul este de a ajunge la o rată de absorbție de 10% până la sfârșitul anului, iar în 2025 se dorește atingerea unui nivel de 35%.

„Undeva la final de an vrem să ajungem la 10% absorbție a fondurilor europene, cu un bagaj de contracte care să ne permită ca în 2025, de exemplu, să sari la 35% pentru că dacă n-ai contracte, nici cheltuieli n-o să ai asupra acelor proiecte. Aici a fost marea provocare pe care am avut-o cu colegii mei din Guvern și din minister. Vă dau un exemplu de raportare la trecut în al 3-lea an de implementare, în 2014-2020, respectiv în 2016, România avea contracte de 1,5 miliarde de euro, acuma sunt 22 de miliarde de euro. Deci tot în al 3-lea an adică și am plecat de la zero anul trecut, în iunie 2023, n-avem niciun contract semnat. Deci lucrurile s-au mișcat cu o altă viteză, dar trebuie menținută”.

Întrebat dacă își dorește să revină la Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu a răspuns: „Eu sunt convins că vom avea o coaliție puternică și după alegeri și cu acei oameni profesioniști în ambele partide care pot să facă față provocărilor la care e supusă România și mai ales să facă bine pentru români. O să candidez la Parlamentul României, la Camera Deputaților și de aici încolo, în funcție de coaliția care se va forma și decizia partidului”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: