Principalul motiv pentru care Planul Urbanistic General al Bucureștiului este tergiversat de atâția ani este faptul că trebuie sa-l realizeze o entitate, Universitatea Ion Mincu, care nu are capacitatea de a duce la bun sfârșit o lucrare de asemenea anvergură, spune Alexandru Pânișoară, în direct, la Puterea Știrilor. De altfel, Universitatea Ion Mincu a realizat și vechiul PUG, în 2000, pe care se lucrează și astăzi, după 25 de ani.
„Un alt motiv este lipsa de modernizare și de reformare a administrației de la București, în mod special. De-aia bâjbâim la procese de avizare pe la tot felul de instituții care habar n-au ce rețele au în administrare și nu știu de capul lor, având niște obligații, prin contractele pe care le-au avut din 2000 încoace”, a afirmat urbanistul.
Acesta a dat drept exemplu APA Nova și Enel care au prestat servicii publice prin concesiune și care, dincolo de a încasa banii consumatorilor, aveau obligația să dezvolte, să modernizeze infrastructura și să-și facă baze de date. Mai mult, Bucureștiul nu este cadastrat, având numeroase suprafețe mari care nu sunt evidențiate, măsurate, care au regim juridic incert, întrucât de peste 10 ani de Comisia care trebuia să soluționeze notificările de retrocedare nu funcționează la nivelul Primăriei Muncipiului București.
„Sunt dosare blocate, terenuri abandonate pentru că au o situație juridică incertă, iar autoritatea nu poate investi într-un teren care nu-i aparține. În plus, nu avem suficiente fonduri alocate. Acest contract a avut o valoare de 35 de milioane de lei în 2013. Este imposibil, cu acești bani, să poți face un PUG de calitate”, a mai spus Alexandru Pânișoară.
Spre exemplu, pentru a realiza un GIS pentru Sectorul 1, (Sistem Informațional Geografic, n.r.), care nu înseamnă doar cadastru, ci multe alte date care pot fi folosite în strategii de dezvoltare a orașului, ar valora aproximativ 15 milioane de euro. Suma aceasta ar acoperi doar partea de licențe, de măsurători efective și realizarea unei baze de date.
„Deci, vorbind doar de un sector, 15 milioane de euro, țineți cont, prin comparație cu cei 35 milioane de lei din 2013. Deci, e aproape imposibil să faci pentru București la banii respectivi. Clar, vor trebui alocate fonduri suplimentare”, a subliniat urbanistul.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News