Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a lansat un atac dur la adresa lui Mircea Geoană, susținând că există o etică electorală prin care dacă ai ieșit dintr-o funcție, ai o perioadă în care nu te mai pronunți în raport cu instituția în care ai lucrat sau în raport cu viitoarele proiecte.
„Campania lui Mircea Geoană a început în urmă cu 2 ani, dar foarte intensă a fost în ultimul an și jumătate. O campanie care probabil este unicat nu în România, ci la nivel mondial. Respectiv, un alt funcțional internațional, cu statut de diplomat, să folosească instituția în care lucrează pentru a intra într-o competiție națională. Sigur, mai sunt cazuri în care persoane care au ocupat funcții ulterior au venit în politica națională. De exemplu, actualul prim-ministru al Poloniei a fost președintele Consiliului European, dar cât timp a fost președintele Consiliului European n-a mers în Polonia să facă niciun fel de aprecieri, altele decât cele care erau permise de către funcție. Și sunt multe alte exemple”.
Pricopie afirmă că este posibil ca după plecarea lui Mircea Geoană și cu venirea noului secretar general NATO, regulile interne se vor schimba deoarece s-a evitat pe cât posibil să nu existe un scandal la nivel NATO.
„O să mai vedem peste șase luni, peste un an, pentru că eu știu din interiorul NATO că nu au s-au simțit deloc confortabil cu această abordare și au evitat pe cât posibil să nu existe un scandal la nivel NATO și problema să rămână la nivelul României. Ce s-a discutat exact, in cazul Geoana nu știu. Încă o dată, nu pot, n-am participat la discuție, deci nu pot spune 100% că așa s-a întâmplat. Sunt oameni din NATO care mi-au spus aceste lucruri, inclusiv faptul că (n.r. Mircea Geoană) încerca să organizeze anumite evenimente NATO pe teritoriul României și care să fie bifate drept momente electorale, motiv pentru care unele dintre ele au fost suspendate în ultimul moment. Sunt inclusiv informații publice, dar am trecut de această fază. Așa a considerat Mircea Geoană că este corect”.
Pricopie vorbește despre faptul că poziția pe care Mircea Geoană a ocupat-o în structurile NATO s-a datorat faptului că era momentul ca aici să fie și un reprezentant al blocului estic european.
„Ne-a spus că e pe persoană fizică la NATO, evident, o neinspirată afirmație, pentru că ulterior, doamna Dăncilă, care a ocupat poziția de prim-ministru în momentul în care această candidatură a fost promovată de România, ne-a explicat foarte clar că România a decis să îl susțină și acolo, el reprezenta România. Acum 2 zile, secretarul general NATO, cu ocazia acelei mici, ceremonii supradimensionate în presa din București privind încheierea mandatului lui Mircea Geoana, a spus ca este primul secretar, prima persoană care ocupă poziția de secretar, din estul Europei.
Deci iată că el a contat ca poziția respectivă a fost atribuită României ca reprezentant a noilor membrii NATO. Să știți că este un episod neplăcut, jenant, dar în diplomație, lucrurile de acest calibru sunt ținute la o dimensiune mai mică, în așa fel încât să nu creeze pagube mai mari. Acum, domnul Geoană a intrat în mai puțin de 24h în campania electorală”.
Remus Pricopie punctează faptul că există o etică electorală prin care dacă ai ieșit dintr-o funcție, ai o perioadă în care nu te mai pronunți în raport cu instituția în care ai lucrat sau în raport cu viitoarele proiecte.
„Vreau să mai spun un lucru care nu este al oficial, nu e scris nicăieri, dar există reguli scrise și reguli nescrise în limbaje de specialitate. Se cheamă perioadă de cool of, adică ai ieșit dintr-o funcție și ai o perioadă în care nu te mai pronunți absolut deloc, nici în raport cu instituția în care ai lucrat, dar nici în raport cu viitoarele proiecte.
E chestiune de etică elementară. Faptul că în 24h lansezi clipul electoral, care, atenție, sunt convins că n-a fost făcută pe la ora 11:00 sau la ora 6:00 cu siguranță. A fost făcut cu o zi, două, cinci, o lună înainte. Asta înseamnă că, în timp ce tu ești secretar general adjunct NATO, în loc să faci, așa cum scrie în codul de etică, să aloci toate resursele, toată energia ta pentru funcția pe care o ai de îndeplinit, te ocupi nu numai de clip!”
Cât costă videoclipul lui Mircea Geoană?
„Am întrebat oameni de prin mai multe televiziuni din România, cam la ce nivel evaluează valoarea acelui clip, cât costă? Au fost evaluări de la 10.000 la 30.000 euro. Deci nu numai că a alocat timp pentru a face un clip electoral de un minut, dar sunt și resurse.
Eu nu am de unde să știu de unde sunt acești bani, dar ceea ce știu sigur este că absolut toți politicienii, indiferent că sunt din Franța, din Germania, din Statele Unite sau din România, trebuie să declare public de unde sunt resursele alocate pentru o acțiune electorală.
Îi vedem pe Trump și pe Kamala Harris anunțând că au mai strâns 20 de milioane, au strâns 30 de milioane. Sigur, sistemul de finanțare în America pentru campanie e total diferit, dar să știți că și acolo sunt reguli și orice donație făcută pentru un om politic este imediat raportat în timp real, nu după ce se termină campania. Dacă la ceilalți candidați avem o listă mai largă, în principal știm că banii vin de la subvenția acordată partidelor, deci de la bugetul statului”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News