VIDEO Cât de strânsă va fi lupta pentru Primăria Capitalei? „E foarte posibil ca ierarhia să se inverseze oricând”

colaj PS News

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, se situează pe locul doi în clasamentul candidaților pentru București, la doar patru procente după Nicușor Dan, arată ultimul sondaj de opinie realizat de INSCOP – Research.

„Cred că poziționarea, ierarhizarea acestor candidați în momentul actual este strâns legată de impactul fiecărei situații din campania electorală pe care ei încearcă să o prezinte, pe de o parte. Pe de altă parte, totul are legătură directă cu nivelul de participare la vot, respectiv în ce măsură votanții din București vor alege cu adevărat să meargă pe 9 iunie să pună ștampila pe unul dintre candidații respectivi. Asta va influența cu siguranță cel mai mult această ierarhie. Și surpriza, cel mai probabil, vine de acolo, dar dacă mă întrebați pe mine, cred că lucrurile se joacă, pentru că majoritatea sondajelor, până una alta, indică un egal. Care este topul? Nu știu, unu-doi-trei… indică acești candidați mai degrabă într-o marjă de eroare. Deci asta ar presupune că e foarte posibil ca ierarhia să se inverseze oricând cu o prezență mai consistentă sau cu o absență mai generoasă la nivelul Capitalei”, a afirmat Antonio Amuza.

În ce privește profilul votanților din capitală comparativ cu cel al alegătorilor din restul țării, sociologul spune că acesta este eterogen. Bucureștiul este un oraș emancipat, universitar, cu specific pro-european, mai degrabă liberal prin natură și istoric. Pe de altă parte, capitala este compusă dintr-o serie de sectoare, fiecare cu propria amprentă culturală, lucru care poate influența modul în care gândesc oamenii cea mai bună soluție pentru primarul general. Mai mult decât atât, aici se află acea pătură a corporatiștilor, a oamenilor care în perioada iunie-iulie s-ar putea să fie în pragul concediilor.

„Prin urmare, rămâne de văzut în ce măsură vor fi cu adevărat prezenți ca să-și exprime intenția de vot, așa cum sigur o anunță în sondaje. De asta spun – perioada, momentul în care se desfășoară alegerile acestea este fix în buza concediilor și o bună parte dintre oamenii care gândesc schimbarea (…) s-ar putea să fie în toiul sau, în orice caz, în pragul deciziei de a se elibera și nu știu câți dintre ei își doresc să își petreacă zilele în felul acesta. Ar fi foarte plăcut și sigur surprinzător pentru noi să vedem cum oamenii se încolonează la urne în momentul în care spun: gata, îmi iau o zi din concediu pentru asta, sigur e duminica”, a explicat Antonio Amuza.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: